Eğitim Sitesi

Boyacı Ve Yüzey Hazırlamacı (Yapı) Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Boyacı Ve Yüzey Hazırlamacı (Yapı) Hakkında Bilgi

Boyacı Ve Yüzey Hazırlamacı (Yapı) Hakkında Bilgi

Boyacı Ve Yüzey Hazırlamacı (Yapı)

TANIM

 

Metal, ahşap, beton ve sıva kaplı yüzeylerin boya ve cila vb. işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir.

 

GÖREVLER

 

- İşlem yapılacak zemini, üst yüzey işleminde kullanılacak boya, cila vb. maddenin özelliğine göre hazırlar,

- İşlem yapılacak zemine uygun olan maddeyi hazırlar,

- Gerekli gördüğü durumda, iç ve dış cephelerdeki bozuk yerleri uygun dolgu maddesi ile tamir ederek, işleme hazır hale getirir,

- Eskimiş boya ve yüzeyleri onarır ve yeniden en uygun biçimde boyama ve gerekli gördüğü işlemleri yapar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

- Çeşitli fırçalar, rulo, metre, zımparalar, çekiç, kerpeten, tornavida, toz fırçası, macun küreği ve ıspatulası, boyacı merdiveni, eldiven, maske, süzgeç, boya hazırlama kapları, karıştırma çubukları gibi boyacıda bulunması gerekli aletler, sistre ve diğer yardımcı gereçler.

- Boya tabancası.

- Kireç-badana, çeşitli boyalar (plastik, akrilik, sentetik, su bazlı boyalar, vb.)

- Ahşap koruyucular ve vernikler.

- Alçı (Onarım, sıva ve perdah alçısı )

- Dolgu gereçleri olarak macunlar (calsit ve diğer macunlar ), beziryağı, ince ve kalın üstübeç.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Boyacı ve yüzey hazırlamacı olmak isteyenlerin;

- El ve parmak becerisine, göz-el koordinasyonuna sahip olmaları,

- Renkleri iyi ayırt edebilmeleri,

- Ayakta durmayı engelleyici bir sağlık sorununun olmaması,

- Dikkatli, tedbirli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Çalışma ortamı genelde kapalı olup, hava boya ve vernik kokusu ile yüklüdür. İşin akışı içerisinde ve sonrasında ortam dağınık bir görünüm arz eder. Yerler, boya damlalarına maruz kalır. Çalışma esnasında havada boya zerrecikleri oluşur. İşlem yapılacak yüzeyin işleme hazırlanması sırasında kir, pas ve lekelerden temizlenmesi gerektiğinden, ortam kirli bir görünüme bürünür. Çalışma sırasında uzun süre ayakta kalmak gerekebilir. Mesleğin icrası genellikle tek başına gerçekleştirilir. Zaman zaman meslektaşları ve iş sahibi ile iletişimde bulunur.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Bu meslekteki kişiler; genelde inşaat sektöründe, konutlar veya işyerlerinde boyacılıkla ilgili boyama işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve yüzey kaplamacılığında çalışırlar. Bu meslek dalında iyi eğitim görmüş nitelikli eleman sıkıntısı çekilmektedir. Yeterli bilgiye ve eğitime sahip olan meslek elemanlarının iş bulmaları nispeten kolaydır.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "İnşaat Teknolojisi" alanı "Boyacılık ve Yüzey Hazırlama" dalında verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,

- 14 yaşını doldurmuş olmak.

- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,

- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Boyacı ve yüzey hazırlama mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde haftanın 1 günü teorik eğitim verilmekte, uygulamalı eğitim ise işletmelerde görülmektedir.

Eğitim programı içerisinde genel kültür derslerinin yanı sıra, ikinci ve üçüncü yıl içerisinde mesleki dersler ağırlıklı olarak yer almaktadır. Meslek eğitiminde öğrencilere, Makine ve Alet Bilgisi, Malzeme Bilgisi, Meslek Matematiği, Teknik Resim vb. derslerin yanı sıra;

- Boya, boyacılık ve yüzey hazırlamada kullanılan araç-gereç ve makinelerin tanınması, işe göre malzemenin seçilmesi,

- Yapılacak işin planlanması, organizasyonun sağlanması,

- Yapılması gereken iş ve işlemleri tekniğine uygun olarak ve yeterli çabuklukta yapabilecek alışkanlık düzeyine gelinmesi,

- Güvenli, planlı ve sıralı çalışma alışkanlıklarının kazanılması,

- Ekonomik çalışma, yardımlaşma, işbirliği ve ekip halinde çalışma ruhunun geliştirilmesi,

- Yangın, patlama ve iş kazalarına karşı tedbirli olunması,

- Makine teçhizatının bakımlı ve tedbirli kullanılması alışkanlığının kazandırılması gibi konularda eğitim verilmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 2 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.

- Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.

- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

- İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- 3308 sayılı yasa gereği, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin %30'ndan az olmamak üzere çoğu zaman asgari ücret düzeyinde işveren tarafından ücret ödenmektedir.

- Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır.

- Bu meslek elemanları, çalışılan işyerine ve deneyime bağlı olarak değişmekle birlikte asgari ücretin 2 ile 4 katı arasında ücret alabilmektedirler.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- Mesleki Eğitim Merkezleri,

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

 

add

tag boyacı meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Boyacı Ve Yüzey Hazırlamacı (Yapı) Hakkında Yorum Yazın...

  

Boyacı Ve Yüzey Hazırlamacı (Yapı) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Boyacı Ve Yüzey Hazırlamacı (Yapı) Hakkında Bilgi