Eğitim Sitesi

Çayın sağlığımıza faydaları ve zararları

Çayın sağlığımıza faydaları ve zararları

Çayın sağlığımıza faydaları ve zararları Ülkemizde oldukça fazla tüketilen siyah çay, faydaları ve zararları ile sürekli gündemde. Son açıklanan araştırma sonuçlarına göre; günde iki bardak çay tüketmek, kalp krizi sonrası ölüm riskini oldukça azaltıyor.

Araştırmacılar, bu şaşırtıcı sonuç karşısında çayın daha iyi incelenmesi gerektiğini söyleyerek siyah ve yeşil çayda kalbi koruma özelliğine sahip maddeler bulunabileceğini tahmin ettiklerini söylediler.

Söz konusu çalışma 13 Mayıs'da Amerikan Kalp Birliği Dergisi'nde yayınlandı. Çalışmayı yöneten Dr.Kenneth Mukamal, sonuçların beklediğinden çok daha şaşırtıcı olduğunu ve çay bitkisinin kalp sağlığı üzerindeki gerçek etkisi, araştırma sonucundan daha az olması durumunda bile, kalp krizinden kurtulmak için hatırısayılır bir fayda yaratabileceğini belirtti.

Çalışmada çay içenler ile çay içmeyenler arasında, kalp krizi sonrası ölüm oranları araştırıldı. Çay tüketimi fazla olanlarda (günde 2 veya daha fazla bardak), araştırma sonuçlarına göre : çay tüketmeyenlere oranla %44 daha az kalp krizi nedenli ölüm görülüyor; bir haftada 14 bardaktan daha az çay tüketenler ise, hiç tüketmeyenlere oranla kalp krizi sonucunda % 28 daha az ölümle karşılaşıyorlar. Bu geniş çaplı araştırmada, araştırmacılar kalp krizinden sonra hayatta kalan 1900 kişinin, kalp rahatsızlıklarından önceki çay tüketimlerini not alıp bu kişileri 4 yıl boyunca izlemeye devam edecekler. Araştırmaya katılmış olan doktorlar; denek olarak alınan kişilerin başka bir kalp krizine ya da kalp rahatsızlıklarına daha yatkın olan yüksek risk grubundaki insanlardan seçildiğini belirtiyorlar.

Araştırmacılar flavonoidlerin (bitkilerden elde edilen, besinlerde doğal olarak bulunan antidoksidanlar) kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını daha kolay sağladığını ve böylece kalbi doğal yoldan korumanın mümkün olabildiğini söylüyorlar. Ayrıca flavonoidlerin, LDL kolestrolünün daha kötü bir kolestrol haline dönüşmesini önleyebileceğine dair kanıtlar da sözlerine bulduklarını ekliyorlar.

Kalp krizi sonrası ölümü önlemek için herkesin çay içmeye başlaması mı gerekir?

Doktorlar araştırmaların bitmediğine dikkat çekerek, fazla çay tüketimini henüz tavsiye etmemekle birlikte, kalp krizi geçirmiş olan ve çaydaki kafeinden endişe edenlerin bu konuda korkmasına gerek olmadığını belirtiyorlar. Araştırma yapılırken hastalara ne tür çay (kafeinli, kafeinsiz) tüketikleri ile ilgili soru sorulmamış; çünkü araştırmacılar tüketilen çayın kafeinli ya da kafeinsiz oluşunun, ortaya çıkan bu olumlu sonucu değiştireceğini düşünmüyorlar. Bütün bitki çaylarının farklı özellikler taşıdığı ve bu önemli etkiyi hepsinin yaratamayacağı belirtiliyor; yeşil ve siyah çaydaki kimyasal bileşimin de birbirinden farklı olduğu ve bu nedenle farklı faydalar sağlayabileceği uyarısı yapılıyor.

Bitkilerden yapılan diğer içeceklerin kalp üzerinde faydalı etkileri olabilir mi?

Bitkilerle yapılan siyah bira, şarap ve viskide de flavonoid maddesi bulunur fakat bunların miktarı çayda bulunandan çok daha azdır. Eğer bitkilerin olumlu faydalarından yararlanmak istiyorsanız, katkısız bitki çayları tüketmeniz, alkol içeren bitki içeceklerinden çok daha yararlı olacaktır. Alkol ve bitki özleri içeren bir içecek tüketmeyi düşünürken içerdiği az miktardaki flavonoid maddesinin yararından daha çok, barındırdığı alkol oranı ile uzun vadede karşılaşacağınız sağlık problemlerini göz önünde tutmalısınız.

YEŞıL ÇAY VE KANITLANMIŞ SONUÇLARI

Yeşil çayın yaşlanmayı geciktirdiği, doğal kafeini ile rahatlık sağladığı; yapılan araştırmalar sonucunda bilinen özelliklerindendir. Yeşil çayın kanser olasılığını azalttığı belirtiliyor. Yapılan farklı araştırmalara göre bunun nedeni; yeşil çayın kolesterol ve yağ değerleri üzerindeki olumlu etkisi, tansiyonu düzenlemesi ve damar sertliğini önlemesi olarak açıklanıyor.

Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre; Polifenoller, polisakkaritler ve değişik vitaminler içeren Yeşil Çay`ın yemek borusu kanserini erkeklerde yüzde 57, kadınlarda ise yüzde 60 oranında önlediği bildirildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Hayri Çoşkun, yeşil çay`ın, oksidasyon olmaması için toplandıktan sonra ezilme gibi işlemlerden korunduğunu, böylece doğal bileşenleri ve aromasının da korunduğunu belirtiyor.

Coşkun, Yeşil Çay`ın değişik kanser risklerini azalttığını, kan kolestrol seviyesini düşürdüğünü, yaşlanmayı geciktirerek değişik bakterilerin gelişmesini engellediğini kaydederek, ``Ultra viole ışınlarının deride kanser ve buruşukluklara neden olduğu bilinmektedir. Yeşil çayın ise bu tür deri hastalıklarını koruyucu özelliği vardır. Sigara dumanında potansiyel kanser yapıcı madde olan NNK, akciğer kanserine neden olmakta, Yeşil çayın bu hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır`` diye ekliyor.

SıYAH ÇAY VE KANITLANMIŞ SONUÇLARI

Chicago'da yapılan araştırmanın sonucuna göre; Siyah çay kalp hastalarında damar sağlığını korumakta. Amerikan Kalp Derneği`nin ``Circulation Journal`` adlı yayın organında yer alan araştırmaya göre, daha önce kalp sağlığında olumlu etkisi belirlenen siyah çayda, siyah üzüm, greyfurt suyu, soğan ve kırmızı şaraptaki flavonoid maddesi, yüksek oranda bulunuyor.

?Flavonoid`in, kötü kolesterolün (LDL) yol açtığı oksidasyon durumunu ve damar cidarlarının kalınlaşmasını önlediğini kaydeden uzmanlar, bu etkinin ancak çok miktarda flavonoid özü alınmasıyla kendini gösterdiğine dikkati çekiyorlar.

Boston Üniversitesi Tıp Merkezi`nde yapılan bir araştırmada, deneklerin bir kısmına bir süre boyunca belirli miktarda çay, bir kısmına ise su içiriliyor.

tag antioksidan damar cidarı demli çay faydaları flavonoid karaçay kötü kolesterol siyahçay yeşi çay yeşilçay zararları

tarihli haber

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Son Eklenen Faydalı Sosyal Haberler

Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler

Hırsızlık Olaylarına Karşı Önlemler

Mağduriyet yaşamamak için kapkaç, yankesicilik, oto hırsızlığı, ev ve işyeri hırsızlığına karşı gerekli önlemlerinizi alın. Konuyla ilgili Emniyet Müdürlükleri sıklıkla hırsızlık ve gasp olaylarına karşı vatandaşları neler yapabilecekleri konusunda aydınlatıyor. Emniyetin uyarılarından derlenen bilgiler. Otomobil Hırsızlığına Karşı Al Devamını Oku

Daha Az Su Tüketimi İçin Yapabilecekleriniz

Daha Az Su Tüketimi İçin Yapabilecekleriniz

Temiz suya erişimin zorlaştığı günümüzde, evlerinizde ya da işyerlerinizde kullandığınız suyun kullanımı her geçen gün daha da önem kazanıyor. Günlük hayatta su tüketiminizi nasıl azaltabilirsiniz sorunuza önemli ölçüde cevap oluşturacak maddeler hâlindeki su kullanım rehberinin katkı sağlamasını dileriz. 1. Gereksizse musluğu kapatın. Devamını Oku

Yıldırım Çarpmasından Korunma Yolları

Yıldırım Çarpmasından Korunma Yolları

Yağmurlu havalarda yaşanabilecek yıldırım tehlikesinden etkilenmemek için dikkat etmeniz gerekenler. Dünyada saniyede 100, bir günde de yaklaşık 8 milyon civarında yıldırım meydana gelmektedir. Bir yıl içinde bir kişinin yıldırım tarafından çarpılma olasılığı 1/600 000 dir. Diğer meteoroloji kaynaklı doğal afetlerde olduğu gibi, yıldır Devamını Oku

Daha enerjik olmak için yapılacak 10 şey

Daha enerjik olmak için yapılacak 10 şey

Günlük hayatın zorluklarıyla uğraşırken, bazen kendi dünyamıza kapanır, enerjimiz tükenmiş hissederiz. Bu noktada daha enerjik olmak için yapabilecekleriniz: 1. Düzenli olarak egzersiz yapın: Egzersiz, enerji seviyenizi artırır ve endorfin salgılanmasını sağlar. Bahar ve yaz aylarında doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya spor salonun Devamını Oku

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Maymun çiçeği virüsü Orthopoxvirus virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Özellikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zamanla diğer ülkelere yayılan virüs, farklı bölgelerden farklı insanlar üzerinde teşhis edilmiştir. Özellikle Covid-19 pandemisinin dünya genelinde yol açtığı yı Devamını Oku

Çayın sağlığımıza faydaları ve zararları

Faydalı Sosyal Haberler Ana Sayfa