Eğitim Sitesi

Yıldızı parlayan müthiş meslekler

Yıldızı parlayan müthiş meslekler

Yıldızı parlayan müthiş meslekler ÖSS tercihleri için son gün 4 Ağustos. Üniversite adayları 24 tercihi belirlemek için büyük bir uğraş içine gidiler. Uzmanlar, yeni dönemde öne çıkan meslekleri BUGÜN'e değerlendirerek üniversite adaylarına yol gösterdiler.



Hızlı değişen, gelişen dünya düzeninde meslekler de yerinde durmuyor. Meslekler bildiğimiz kalıplarından çıkıyor; uzmanlıklar, farklı pozisyonlar oluşuyor. Eskiden doktor, avukat gibi meslekler olmazsa olmaz gibi görülürken, günümüzde farklı meslekler ön plana çıkıyor.



Örneğin tüm dünyada çevre sorununun artması nedeniyle yenilenebilir enerji sektörü gelişecek. Yazılım mühendisliği ileriki yıllarda olmazsa olmaz mesleklerden biri haline gelecek. Çin'in tehdit ettiği tekstil sektöründe, tasarım ve pazarlama uzmanlarına ihtiyaç artacak. Türkiye'nin önde gelen seçme ve yerleştirme firması Select KRM, önümüzdeki dönemde parlayan sektörler ve meslekleri üniversite adayları için BUGÜN'e değerlendirdi.



MERAKLISINA UZAY VE HAVACILIK



Geçtiğimiz yüzyılın 2. yarısından itibaren büyük bir ivme kazanan uzay çalışmaları yeni yüzyılda daha da önem kazanacak. Hatta o kadar ki, dünyayı dışarıdan seyretmek veya ayda bir fincan kahve içmek için uzay seferlerinin düzenlenmesi yakın olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz yüzyılın son çeyreğinden itibaren insanlığın gündemine giren uzay çalışmalarından geri dönüş olması söz konusu değil.



AB İLE İLİŞKİLER ÖNE ÇIKACAK



Günümüzde olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin dış ilişkilerine damgasını vuracak gelişmelerden başlıcasını Avrupa ile ilişkiler oluşturacak. Türkiye Avrupa ilişkilerinin siyasi ve ekonomik boyutu hakkında yakından ilgili insanlar bu gün olduğu gibi yarın da aranan kişiler olacaklardır.



HER ZAMAN GÖZDELER



Hukuk: Hukuk, bildiğimiz anlamının dışında, spesifik alanlarda uzmanlaşmış insanların yapacağı bir iş olacak. Bilişim suçlarıyla ilgili hukukçulara çok fazla ihtiyaç olacak. Ayrıca, Avrupa Birliği'yle ilişkiler, ticaret hukuku gibi alanlar önem kazanacak.



Sosyoloji: Türkiye'nin en fazla uzman ihtiyaç duyduğu alanlardan biri sosyoloji. Türk halkı birbirini yeterince tanımıyor. Türkiye'deki birçok konu çok gergin bir şekilde tartışılıyor, çünkü Türkiye'de sosyal araştırmalar çok zayıf. İleride bu alanda ciddi araştırmalara ihtiyaç duyulacak.



Psikoloji: Türkiye'nin en fazla ihtiyaç duyduğu alanlardan bir diğeri de psikoloji. Bu alan yaygınlaştığı zaman halk daha doğru bilgilendirilecek. Bilgi, endişeyi ortadan kaldıran bir faktör. Günümüzde, tüm dünyada ciddi anlamda alışveriş hastalığı var. İnsanlar vitrinlere, mağazalara "saldırıyor". İnsanların evden çıkarken bir hap alıp bu aşırı isteği yatıştırmaları mümkün olacak.



Elektronik mühendisliği: Uydu, cep telefonu gibi haberleşme sistemlerindeki gelişme bu alana olan ilgiyi artırdı. Dolayısıyla Elektronik mühendislerinin şansı çok yüksek.



Reklamcılık-halkla ilişkiler: Medyanın dördüncü kuvvet haline geldiği bir süreç, aynı zamanda bu alandaki işgücü ihtiyacını da artırdı.



Veri analistliği: Özellikle bankaların, telefon operatörlerinin veri analizine ihtiyaç duyması bu alanı hareketlendirdi. Bilgisayar mühendisleri de buradan faydalanıyor.



Endüstri ürünleri tasarımı: İş olanakları geniş olan endüstri ürünleri tasarımı bölümü, pek çok üniversitede yer alıyor.



İnşaat mühendisliği: Türkiye'de inşaat sektörü geçmişte olduğu gibi ileriki günlerde de önemini koruyacak. Deprem gerçeği de göz önüne alınıldığında inşaat mühendislerine büyük işler düşecek.



GENETİK MÜHENDİSLİĞİNDEN VAZGEÇİLMİYOR



Genetiğin geleceğin meslekleri arasında ilk sırayı alacağı herkesin ortak görüşü. Uzmanlar insanın gen haritasının çıkarılmasının ekonomide, 1970'lerin bilgisayar teknolojisinin yarattığı devrime benzer bir sonuç doğuracağı ve gelecek yılların genomik (genetik ekonomisi) çağı olacağı görüşünde birleşiyor. Bilim adamlarının bir yer kurdunun DNA haritasını çıkarmaları ve genetik yapısının sırrını çözmeyi başarmalarının ardından 'süper bebek' 'Einstein bebek' yetiştirmenin imkan dahiline girdiği ifade ediliyor.



EMLAKÇILIK DEĞİL, GAYRİMENKUL YÖNETMİ



Son beş yıl içinde ivme kazanan inşaat sektörü gayrimenkul sektörünü farklı yapılara taşıdı. Eskiden gayrimenkul sektörü denince akla "emlakçılık" gelirdi. Bugün ise "gayrimenkul yönetimi" dendiğinde strateji-finans-hukukpazarlama- satış bilgisi gerektiren çok yönlü bir iş kolundan söz ediyoruz. Dünyadaki gelişmiş gayrimenkul sektörlerine baktığımızda Türkiye olarak daha çok işin başındayız. Bu sektör daha çok gelişecek ve daha çok kalifiye profesyonel ihtiyacı duyacak.



TEKSTİLDE PAZARLAMA VE TASARIM REVAÇTA



Çin ülkemizdeki tekstil sektörünü kapasite anlamında daraltmıştır. Dünyanın tekstil üslerinden biri olan Türkiye de pazardaki yerini kaybetmemek için çözümü fason üretimden markalaşmaya geçmekte buldu. Markalaşmanın temelini oluşturan tasarım farkındalığın odağıdır. Bu doğrultuda ağırlıklı olarak tasarım ve pazarlama alanındaki kalifiye profesyonel arayışı da artımş durumda.



EN ÇOK YAZILIM MÜHENDİSİ ARANIYOR



Günlük yaşantımızın ayrılmaz parçası haline gelen bilgisayarlar her gün gelişiyor ve değişiyor. Bu hızlı değişimin temelini yeni üretilen yazılımlar oluşturuyor. Bugün en çok aranılan pozisyonlardan biri olan yazılım mühendisi ilerleyen yıllarda doktor, avukat gibi olmazsa olmaz mesleklerden biri haline gelecek.



SAĞLIKTA PROFESYONEL YÖNETİCİ TALEBİ ARTIYOR



Beş yıl önce sağlık sektöründe ağırlıklı olarak ilaç firmaları eleman alımı yapıyordu. Bugün ise her gün yeni açılan özel hastaneler ve atağa kalkan Kızılay ile hastabakıcı, hemşire, birçok branş doktorları gibi temel hastane personelinin yanı sıra profesyonel hastane yöneticilerine de yoğun olarak talep oluyor.



OTOMOTİVDE TEKNİKER İHTİYACI VAR



Otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörünün üretim alanında eleman ihtiyacı bulunuyor. Özellikle üretim alanında kariyer yapmak isteyen meslek yüksekokulu mezunu tekniker adaylara bu sektörde oldukça ihtiyaç duyuluyor.



PERAKENDE STRATEJİLERİ DEĞİŞİYOR



Her gün açılan yeni alışveriş merkezleri perakende stratejilerini değiştirdi. Artık ürünü satmak hem ileri satış becerisini hem de güçlü pazarlama stratejisi gerektiriyor. Buna paralel olarak daha yetkin üniversite mezunu, yabancı dil bilen satış uzmanlarını ihtiyaç duyuluyor.



YENİLENEBİLİR ENERJİ ARTIYOR



Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalamasıyla özellikle "yenilenebilir enerji" sektörü önem kazandı. "Yenilenebilir enerji" rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi enerji kaynaklarını temsil ediyor. Türkiye "yenilenebilir enerji"yi yeni keşfediyor ve yatırımlar gün geçtikçe artıyor. Küresel ısınmanın etkilerini daha çok hissedeceğimiz önümüzdeki yıllarda "yenilenebilir enerji" sektörü daha da büyüyecek ve bu alanda bilgi sahibi profesyonellere daha çok ihtiyaç duyulacak.



BAZI BÖLÜMLERİ BİTİRENLERİN İŞLERİ HAZIR



İstanbul Kavram Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyet Başkanı Bahattin Durmuş, Türkiye'de bazı bölümlerde okuyan öğrencilerin işinin hazır olduğunu söyledi. Özellikle, uluslarası lojistiğin geleceğin mesleği olduğunun altını çizen Durmuş, bunun yanı sıra yenilenebilir enerji, bankacılık, finans, pazarlama ve marka yönemi gibi alanların da son yıllarda gözde meslekler olarak öne çıktığını ifade etti.



UYGULAMALI EĞİTİM



İstanbul Kavram Meslek Yüksek Okulu'nun bu alanlarda yaptığı çalışmalara değinen Bahattin Durmuş, bir yıl hazırlık ve 2 yıl mesleki eğitimin verildiği okulda 14 programın bulunduğunu söyledi. Durmuş, geçtiğimiz yıl eğitime başlayan yüksek okulla ilgili şu bilgileri verdi:



"Anlaşma ve çözüm ortaklığı yaptığımız kuruluşlar var. Örneğin,uluslarası lojistik konusunda Aras Kargo ile işbirliğimiz vra. Okulumuzda bu alanda eğitim gören öğrencilerin işi hazır. Aras Kargo'ya eleman yetiştiriyoruz. Yine pazarlama ve marka yönetimi, turizm ve otelcilik gibi alanlarda da sektör firmaları ile iletişim halindeyiz. Öğrencilerimiz bu sektörde kolayca iş bulabiliyor."



Amaçlarının meslek adamı yetiştirmek olduğunu belirten Durmuş, "Okulumuz, iş gücüne atılan ilk adım. Öğrenciler uygulamalı eğitim alıyor. Haftada bir gün, firmalarda çalışıyor" dedi. Durmuş, bunun yanı sıra, son yıllarda ülkemizde gençlerin kısa yoldan para kazanacak mesleklere ilgi gösterdiğini de vurguladı.



ÖĞRENCİLER SEVDİKLERİ MESLEKLERİ TERCİH ETSİN



Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kabasakal, üniversiteye gidecek olan gençlere, arzu ettikleri, keyifle çalışacakları alanları seçmelerini önerdi.



14 MESLEK YÜKSEKOKULU



"Öğrenciler, meslek tercihi yaparken çevrenin etkisinde kalmamalı" diyen Kabasakal, şöyle devam etti: "İnsan keyifle çalıştığı alanda mutlu ve verimli olur. Anne ve babalar yol göstericidir ama baskı ile seçilen bir alan başarı getirmiyor. Üniversite tercihi yapacak olan gençler, eğilimlerine göre seçimlerini yapsınlar. Kesinlikle arzu ettikleri bölümleri yazsınlar. Sevilen meslek başarı getirir."



Son dönemde, uluslararası ilişkiler, uluslararası lojistik, hastane yönetimi ve psikoloji gibi alanların gençlerin tercihinde ön sıralarda yer aldığına da değinen Kabasakal, Okan Üniversitesi'nin dünyada ilgi duyulan meslekler konusuda eğitim verecek ekipler oluşturduğunu anlattı. Kabasakal, üniversitenin Trükiye'nin ara eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik atılımlarına da değinerek, şunları söyledi:



"Bu yıl 14 meslek yüksek okulumuz devreye girdi. Emlak yönetimi, hastane yönetimi, lojistik, tıbbi döküman, bilgisayar teknolojisi ve pazarlama, büro yönetimi gibi alanlar bunlardan birkaçı. Ayrıca, çeşitli sektörlerle işbiriliği yaparak, buna uygun programlar geliştiriyoruz. Örneğin, bu kapsamda uluslararası nakliyecilerle işbirliğimiz var.



MODA MESLEKLER YERİNE YARININ BRANŞLARINI SEÇİN



İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın, günümüzde gençlerin kendilerine ekonomik özgürlük sağlayacak ve kariyer sahibi yapacak branşları tercih etmeye başladığını vurguladı. Gençlerin moda meslekler yerine yarının mesleklerini tercih etmelerini öneren Aydın, "Öğrencilerimiz de bu konuda oldukça dikkatli. Günümüzde moda ve seçkin olarak görülen bazı meslekler arka plana atıldı. Şimdi öğrenci yarın kendisine imkan ve kariyer sağlayacak branşları ön planda tutuyor. Bir bölümü okurken, o bölüme ihtiyaç var mı, iş imkanı var mı diye diye araştırıyor" dedi.



Gıda teknolojisi, Avrupa Birliği ilişkileri ve ticareti, tekstil mühendisliği, tasırım ve yazılım gibi bölümlerin geleceğin meslekleri olduğunun altını çizen Mustafa Aydın, "Gençlerimiz de artık bu meslekleri tercih etmeye başladı" diye konuştu



Bugün

tag

tarihli haber

  

seda fovorim avukat yani hukuk 2008-08-03

gülper bence hukuk süper ama yani öğretmenlerimizede gereken önemi vermemiz lazım unutmayalımki öğretmen olmayınca bu meslekleri öğreten kişide olmuyo 2008-09-29

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

MEB Yönetici Atama Yönetmeliği Değiştirildi

MEB Yönetici Atama Yönetmeliği Değiştirildi

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı "Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik'e göre, daha önce yöneticilik görevinde bulunanlardan öğretmen olarak görev yapanlar, yeniden ve ilk defa görevlendirmelerden sonra yapılacak duyuru üzeri Devamını Oku

İzinsiz Kurslara 80 Milyon Ceza

İzinsiz Kurslara 80 Milyon Ceza

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilen yüzlerce kaçak kurs kapatıldı. Bu yerlere kesilen ceza miktarı, 80 milyon lirayı buldu. Resmî, özel ve gönüllü kuruluşların her türlü eğitim öğretim faaliyetleri, Bakanlığın izni ile açılabiliyor. Yetkili makamlardan kurum açma ruhsatı almadan yürütülen faaliyet Devamını Oku

Yaz Tatilinin Süresi Azalacak

Yaz Tatilinin Süresi Azalacak

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'deki eğitim öğretim takviminde önemli bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yapılan yeni düzenlemeyle öğrencilerin okula gidiş süresi yılda 180 günden 200 güne çıkarılacak. Bu değişiklikle, ara tatiller devam ederken yaz tatili kısalmış olacak. MEB tarafından yapılan açıklamaya göre, eğitim süresinin artırıl Devamını Oku

Eğitim öğretim yılı 2. dönemi başladı

Eğitim öğretim yılı 2. dönemi başladı

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, 16 günlük yarıyıl tatilinin ardından 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı ikinci dönemine başladı. 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk dönemini geride bırakan öğrenciler iki haftalık ara tatillerine başlamıştı. Evlerinde dinlenerek birinci dönemin yorgu Devamını Oku

Ziller Yarıyıl Tatili İçin Çalacak

Ziller Yarıyıl Tatili İçin Çalacak

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler, 19 Ocak Cuma günü karnelerini alarak yarıyıl tatiline girecek. 2023-2024 Yarıyıl tatili; 🗓️ 22 Ocak Pazartesi günü başlayacak, 🗓️ 2 Şubat Cuma günü tamamlanacak. 2023-2024 İkinci dönemi; 🗓️ 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Devamını Oku

Yıldızı parlayan müthiş meslekler

Eğitim Haberleri Ana Sayfa