Eğitim Sitesi

Eğitim Öğretimde Yeni Düşünceler (Ortaöğretim Okulları Bazında)

Ana Sayfa > Eğitim Yazıları > Eğitim Öğretimde Yeni Düşünceler (Ortaöğretim Okulları Bazında)

Eğitim Öğretimde Yeni Düşünceler (Ortaöğretim Okulları Bazında)

EĞİTİM ÖĞRETİMDE YENİ DÜŞÜNCELER(ORTAÖĞRETİM OKULLARI BAZINDA)

 

Aşağıda maddeler halinde vermiş olduğumuz düşünce ve önerilerin dikkate alınması lise düzeyindeki okullarımızda verimliliğin ve kalitenin artırılmasına katkı yapacağı inancındayız.

 

1- SINAVLARLA İLGİLİ:

 

Mevcut durum:

 

Sınavlar, eğitim öğretim çalışmaları / dersler sürerken yapılmaktadır. Ortak sınavlar nedeniyle bazı derslerin işlenişi aksamakta ve öğrenciler sınav modunda olduklarından derslere konsantre olmamakta, verim düşmektedir. Başarısız öğrenciler için dönem sonunda telafi sınavı yapılmaktadır. Sorumluluk sınavları da dersler işlenirken yapılmakta; sınavlar nedeniyle hem öğretmen hem öğrenciler derslerden (sınav süresince) kopmaktadır.

 

Önerimiz:

 

Üniversitelerde uygulandığı gibi vize - final benzeri sınav haftaları olması ve sınav haftası içinde ders işlenmemesi. Öğle öncesi ve sonrasında olmak üzere günde 2 sınav yapılması. Telafi sınavlarının, öğrenci başarısına (büyük bir çoğunluğuna) olumlu bir katkısı ve etkisi olmamaktadır; bu sebeple telafi sınavlarının uygulamadan kaldırılması. Sorumluluk sınavları eskiden olduğu gibi tatil dönemlerinde yapılmalıdır ki özellikle öğrenciler, sınavlara daha hazırlıklı olarak, geniş çalışma imkanı bularak girsinler.

 

2 - ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE ÖĞRENCİ BAŞARISIYLA İLGİLİ:

 

Mevcut durum:

 

Öğrencilere, dönem içerisinde, 2 yazılı sınav yapılmakta ve biri ödeve dayalı 2 performans notu verilmekte; başarı bu notların ortalamasına göre belirlenmektedir.

 

Önerimiz:

 

Performans notlarının kaldırılmasıdır. (Açık öğretim sisteminde olduğu gibi) Öğrenci başarısı, yazılı sınavlardan aldıkları notların ortalamasına göre belirlenmelidir. Performans ödevlerinin bilgi ve akademik kazanım bakımından öğrencilere faydası olmadığı gözlenmekte ve ödevi hazırlarken öğrencinin, ödevi değerlendirirken de öğretmenin zamanını gereğinden fazla meşgul ettiği tecrübe edilmiştir. En azından yazılı ödeve dayalı performans ödev notu kaldırılmalıdır; öğretmen kanaati şeklindeki performans notu verilmeye devam etmelidir.

 

3 - EĞİTİM - ÖĞRETİM SÜRESİ:

 

Mevcut durum:

 

Eylül ayının başlamasıyla seminer dönemi başlamakta ve öğretmenler, okullarda öğlene kadar seminer çalışması yapmaktadır; aynı şekilde Haziran ayında karnelerin dağıtımından sonra da Temmuz başlangıcına kadar seminer dönemi icra edilmektedir. Öğrenciye yönelik aktif eğitim Eylül'ün 3. Haftası ile Haziran'ın 3. Haftası arasındaki dönemde yapılmaktadır. İki dönem arasında Ocak ayının son haftası ve Şubat ayının ilk haftası sömestr tatilidir.

 

Önerimiz:

 

Seminerlerin öğretmenlere pek bir faydası olmadığı tecrübe edilmiştir. Bu sebeple seminerlerin iptal edilmesi, ilk madde ile alakalı olarak, sınav haftası boyunca okullarda eğitim öğretim yapılmayacağından dolayı, eğitim öğretim sürecinin Eylül'ün ilk haftası başlatılması ve Haziran'ın son 2 haftasının da sınav haftası olmasını öneriyoruz. İlk sınavların (üniversitelerdeki vizeler gibi) her iki dönemin ortasına denk gelecek şekilde planlanmasının daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Vizelerden sonra öğrencilere ara karne verilmelidir. Sömestr tatili yine aynı şekilde Ocak'ın son haftası ve Şubat'ın ilk haftası olmalıdır. Bu şekilde bir dönem için ders işleme süresi 8 hafta, sınavlar için 2 haftalık zaman ayrılmış olacaktır.

 

4- SINAV ANALİZLERİ:

 

Mevcut durum:

 

Öğretmenler, her sınavdan sonra sınıflar - şubeler bazında ayrı ayrı sınav analizleri yapmaktadır.

 

Önerimiz:

 

Yapılan sınav analizlerinin, öğrenci başarısına katkısı olmadığı görülmektedir; ayrıca analizin hazırlanması süreci, öğretmenin epeyce bir vaktini almakta ve derslere istenen şekilde hazırlanmasına engel olmaktadır. Öğretmenin enerjisini ve zamanını tüketen bir uygulama gibi durmaktadır. Sınav analizinin yapılması istenecekse en başarısız sınıf baz alınarak analiz yapılması ve onun sonuçlarına göre tedbir alınması daha isabetli olacaktır.

 

5 - e okul SİSTEMİNİN SON 2 HAFTA VELİYE VE ÖĞRENCİYE KAPATILMASI:

 

Mevcut durum:

 

e okul sistemi sürekli açık olduğundan öğrenciler ve veliler, not isteme, ortalamasını yükseltme düşüncesiyle öğretmene ve okul idaresine başvurmakta zaman zaman veli - idare - öğretmen karşı karşıya kalmakta, bu durum çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır.

 

Önerimiz:

 

e okul sisteminin, özellikle performans notları kısmının son 2 hafta içinde velinin ve öğrencinin erişimine kapatılması yukarıda sıraladığımız sorunları ortadan kaldıracak; okul idaresini ve öğretmeni rahatlatacaktır. Ayrıca not istemeye gelen öğrenci ve veli ile not istemeyen, aldığına razı olan veli ve öğrenci arasında da (isteyen veli ve öğrenciye not verildiği takdirde) haksızlığa sebep olunmayacaktır.

add

tag Eğitim Öğretim Yeni Düşünceler Ortaöğretim Okulları liseler eğitim fikirleri

Eğitim Öğretimde Yeni Düşünceler (Ortaöğretim Okulları Bazında) Hakkında Yorum Yazın...

  

Eğitim Öğretimde Yeni Düşünceler (Ortaöğretim Okulları Bazında) Hakkında Yorumlar

adem dursun Deneyile ilgili bir aciklamasi olan bir deney videosu 2016-03-08

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Eğitim Yazıları

Eğitim Öğretimde Yeni Düşünceler (Ortaöğretim Okulları Bazında)