Eğitim Sitesi

Vurmalı Çalgılar : Darbuka, ders ve çalışma notu

Vurmalı Çalgılar : Darbuka

Vurmalı Çalgılar : Darbuka

Anadolu'da daha çok kadınlar tarafından düğünlerde ve özellikle kendi aralarında düzenledikleri eğlencelerde kullandıkları ve halk arasında ''dümbelek, dümbek, cümlek, küp'' gibi adlarla çalınan sazlardan fazla farklı olmayıp, sadece gövde kısmı ağaç ve ya metalden yapılıp derisi ise vidalar yardımı ile gerdirilen bir vurgulu sazdır. Daha ziyade oyun havalarında çalınır. Türk sanat ve Türk halk müziğinde çalınmaktadır. Dümbelekte olduğu gibi parmak uçlarıyla diz üzerinde vurularak çalınır.

Milattan önceki dönemde günümüz darbukasına benzer çalgılar, çeşitli biçim ve büyüklüklerde Anadolu, Mezopotamya ve Orta Asya uygarlıklarında kullanılmışlardır. Daha sonra ki süreçler içinde değişip gelişerek yine aynı coğrafyalar içinde kullanılmıştır. Bu çalgı zaman içinde ve bölgelere göre farklı isimler ile anılmıştır. Bunlar arasında "dümbek, dümbelek, deplek, deblek, dönbek, tömbek, darbeki,debulak" gibi isimleri sıralayabiliriz.

Önceleri pişmiş toprak kullanılarak üretilen bu vurmalı çalgı, giderek sırsız toprağın yanı sıra bakır, alüminyum, çeşitli metal alaşımlar, alçı, porselen, ağaç ve cam elyaf v.b. gibi malzemeler kullanılarak da yapılmıştır. Genellikle bir tarafı geniş, diğer tarafı dar bir boru görünümündeki çalgıda, hayvan derisi ve son zamanlarda ise çoğunlukla sentetik deri kullanılmaktadır. Deri bir kasnağa gerilir ve vidalar yardımıyla gerdirilerek ton sağlanır. Bu çalgının gövdesi üzerine, çeşitli yöre ve kültürel yapıya uygun süslemeler de yapılmış ve günümüzde de devam etmektedir.

addnotbak.com

tag Darbuka Dümbelek tömbek Türk Müziği Çalgıları Vurmalı Çalgılar Darbuka Hakkında Bilgi Darbuka Nedir müzik ders notu müzik aletleri konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım

Benzer Müzik Ders Notları

Vurmalı Çalgılar : Darbuka Hakkında Yorum Yazın...

  

Vurmalı Çalgılar : Darbuka Hakkında Yazılan Yorumlar

Yk321 Daha kısasını yapabilirmisiniz acil 2022-06-03

Ayşegül√ Çok işime yaradı bu bilgi çok teşekkürler:')) 2020-02-18

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Vurmalı Çalgılar : Darbuka Ders Notu