Eğitim Sitesi

Türkiye'de Elektriğin İlk Kullanımı, ders ve çalışma notu

Türkiye'de Elektriğin İlk Kullanımı

TÜRKİYE'DE ELEKTRİĞİN İLK KULLANIMI
 Türkiye'de elektriğin ilk nerede  kullanıldığı sorusu ilk anda İstanbul'u akla getiriyor.Ancak doğru yanıt İstanbul değil, Tarsus.Türkiye'nin elektrikle buluşması, 15 Eylül 1902 tarihinde İçel'in Tarsus İlçesi'nde gerçekleşti.Bundan tam 12 yıl sonra, 14 Şubat 1914 tarihinde ise İstanbul elektriğin ışıltısıyla tanıştı.


    Türkiye'de elektrik enerjisi ilk kez 1902 yılında İçel'in Tarsus ilçesinde kurulan bir hidroelektrik santralıyla üretilmeye ve kullanılmaya başladı.O dönemde   Tarsus Belediyesi'nde çalışan Avusturyalı Dörfler tarafından, 15 Eylül 1902 yılında, Berdan Nehri Bentbaşı mevkiinde kurulan hidroelektrik santralı, transmisyon kayışı ile 2kW'lık bir dinamoyu çevirerek, buradan elde edilen elektrik enerjisini Tarsus'a vermeye başladı.


      Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nca yayımlanan "Tarsus Tarihi ve Eshab-ı Kehf" adlı kitapta yer alan bilgilere göre, üretilen elektrik enerjisi ile ilk zamanlar Tarsus'un sokakları aydınlatıldı. Elektrikle aydınlanan ilk konutlar ise Müftüzade SadıkPaşa (Sadık Eliyeşil) ile Sorgu Hakimi Yakup Efendi'nin evleri oldu.


     Daha sonra ise diğer evler de elektrikten yararlanmaya başladı.Bu dönemde evlerde elektrik düğmesi olmadığı için lambalar, santralden şartelin indirilmesiyle kapatılabiliyordu. Daha sonraki tarihlerde bu santrale ilaveler yapıldı ve Tarsus'un ışığa kavuşması, Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olarak yerini aldı.

adddersimiz.com

tag fizik fen bilimleri fen ve teknoloji elektriğin tarihi Türkiyede ilk elektrik kullanımı fen ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Türkiye'de Elektriğin İlk Kullanımı Hakkında Yorum Yazın...

  

Türkiye'de Elektriğin İlk Kullanımı Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Türkiye'de Elektriğin İlk Kullanımı Ders Notu