Eğitim Sitesi

Tarih Öğrenmenin Önemi Ve Yararları, ders ve çalışma notu

Tarih Öğrenmenin Önemi Ve Yararları

TARİH ÖĞRENMENİN ÖNEMİ VE YARARLARI

 

ATATÜRK’ÜN TARİH ÖRENİMİNE VERDİĞİ ÖNEM

Tarihe büyük bir ilgi duyan Atatürk, Türk tarihinin doğru kaynaklara dayandırılarak araştırılmasına da önem vermiştir. Türk tarihi ile ilgili bilimsel çalışmalar yapılabilmesi için Türk Tarih Kurumu’nu kurdurmuştur (1931). Mirasından bir bölümünü de bu kuruma bırakmıştır.

 

TARİHİ OLAYLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Tarihi olaylar, meydana geldiği dönemin siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik ve dini özelliklerini yansıtır. Bu nedenle bir olayı değerlendirirken olayın meydana geldiği dönemin koşulları dikkate alınmalıdır.

Tarihi olayların doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için nesnel yani objektif olunmalıdır. Ancak bazı tarihçilerin mensup olduğu milleti, inançları, siyasi anlayışı, aldığı eğitim gibi nedenlerle tarihi olaylara duygusal yaklaştıkları görülmektedir. Bu yaklaşım tarafsızlığa zarar veren bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atatürk; “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” sözüyle de tarihi olayların değerlendirilmesinde tarafsız olmanın önemini vurgulamıştır.

 

TARİHİ OLAYLARIN DEĞİŞEBİLİR ÖZELLİĞİ

Tarih mutlak doğru bilgilerden oluşmaz. Yeni belgeler ortaya çıktıkça tarih yeniden değerlendirilmelidir. Bulunacak her yeni kaynak (belge) bu bilgileri güçlendirebilir veya değişikliğe uğratabilir.

Örneğin ilk Osmanlı parasının Orhan Bey döneminde basıldığı biliniyordu. Ancak İbrahim Artuk adlı bir nümizmat (para bilimci) Osman Bey’e ait bir para buldu. Bu belge Osmanlı tarihi ile ilgili mevcut bilgilerimizin değişmesine neden oldu. Yine Alacahöyük’te yapılan kazılarda bulunan kılıç dünyanın en eski kılıcı sanılırken Aslantepe kazılarında bu kılıçlardan daha eski kılıçlar ortaya çıkarıldı. Böylece Alacahöyük’te bulunan kılıcın dünyanın en eski kılıcı olduğuna dair tarihi bilgi geçersiz hale geldi.

adddersimiz.com

tag Tarih Öğrenmenin Önemi Tarih Öğrenmenin Yararları tarih ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım Atatürk Osmanlı Türk Tarih Kurumu

Benzer Tarih Ders Notları

Tarih Öğrenmenin Önemi Ve Yararları Hakkında Yorum Yazın...

  

Tarih Öğrenmenin Önemi Ve Yararları Hakkında Yazılan Yorumlar

azra güzel bilgiler beğendimm 2019-01-17

mustafa çok iyi tşk 2016-11-29

Gamze Uzun kisa diyeceginize dersinize bakin bence........... 2015-12-24

Gamze Ogretmenimizinn yazdirdiginin aynisi daha farkli olabilirdi....... 2015-12-24

Özge Tesekkurler 2015-11-17

Ceyda EDA hiçte uzun değil bence gayet kısa 2015-11-03

Eda Çok uzun daha kısası yokmu :( 2015-10-04

Yazılan son 7 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 7 yorum yazılmış.

Tarih Öğrenmenin Önemi Ve Yararları Ders Notu