Eğitim Sitesi

Klasik müzik anıları, ders ve çalışma notu

Klasik müzik anıları

KLASİK MÜZİK ANILARI
Bu bölümde klasik müzik tarihinden belki mizah değil ama, zaman zaman yüzlerde bir gülücük yaratacak, zaman zaman hoş bir anıyı canlandıracak, zaman zaman da duygulu bir an yaşatacak gerçek olayları bulacaksınız... Bu bölüm, bizi burada buluşturan insanların hayatlarından kesitler sunacak ve sizlerin katkıları ile gelişecektir.

ROSSİNİ hem eserleri hem de yaşantısı ile ilgi çeken bir besteci. Bir konser öncesi salona girerken bir bayan koşarak yanına gelmiş ve "Sinyor ilk kez sizin aryalarınızı seslendireceğim ve çok korkuyorum'' demiş. Ünlü bestecinin yanıtı kısa olmuş : "Ben de...''
SCHUBERT ünlü Bitmemiş Senfonisi için bir dostuna şunları söylemiştir'. "Dostum bu eseri dinlerken gözlerinin önünde sağlığı asla düzelmeyecek, parlak ümitlerinden hiçbiri gerçekleşmeyecek, ve hayatı yarım kalacak bir insanı canlandırmalısın". Bitmemiş Senfoni yıllarca hatta yüzyıllarca belleklerde bir soru olarak kalmıştır. Hatta 1920 yılında New York'da senfoninin bitirilmesi için bir yarışma açılmış ancak yarışmayı kazanacak nitelikte yapıt bulunamamıştır.
SMETANA onbir çocuklu bir ailenin çocuğu idi ve yaşamı zorluklar içinde geçti, ölümü ise oldukça acıklı oldu. Smetana çocukluğunda kendine Mozart'ı örnek almıştı. Hatta anı defterinde, ölümünden sonra daha çocukluk günlerinde yazdığı şu nota rastlandı. ''Kompozisyonda Mozart, teknikte ise Liszt olmak istiyorum.''
BRAHMS müzik dünyasının bu asık suratlı devi, Beethoven'e özel bir hayranlık beslemiştir. Hatta dönemin müzik otoriteleri Brahms'ın birinci senfonisi için "Eğer Beethoven onuncu senfonisini yazsaydı, işte böyle birşey olurdu'' demişlerdi. Brahms bir de Schumann'dan etkilenmişti. Schumann'a yazdığı bir mektupta "Senin müziğin de beni tıpkı Beethoven'ın müziği gibi etkiliyor. Yeni bir senfoni ya da üvertür duyunca kendimi o eser tarafından tutsak edilmiş gibi hissediyorum'' diyordu.
HANDEL Almanya'da doğdu, İtalya'da gelişti ve İngiltere'de şana şöhrete ve paraya kavuştu. Hem cerrah hem de berber olan babası oğlunun müzisyen olmasını hiç istemiyordu. Handel evden kaçtı ve kiliselerde org ve klavsen çalmaya başladı. 25 yaşına gelince de Londra'ya gidip Britanya vatandaşlığına geçti ve İngiltere'nin en ilgi gören kişileri arasında yer aldı.
BACH ailesinin kökeni 1561 yılına, Hans Bach'a kadar iniyor. Bizim yoğun olarak bildiğimiz Johann Sebastian Bach ise 1695 doğumlu yani bilinen en eski Bach'dan 124 yaş küçük. İşin ilginç yanı Johann Sebastian Bach, ailenin 32. müzisyen bireyi. Ailenin ilk müzisyen bireyinin Hans Bach olduğu varsayılıyor. Johann Sebastian Bach değirmenci olan büyük büyük dedesinin bugün pek rastlanmayan besteleri için şöyle diyor "Rüzgarın çıkardığı sesi öylesine güzel işlemiş ki, iddia ederim öğüttüğü un müziği kadar güzel değildir''.
PURCELL İngiltere'den ender çıkan bestecilerden biri. Ölümü ise hayli ilginç. Geceleri sadece saat onbire kadar evden çıkmasına izin verilen besteci yağmurlu bir gecede eve daha geç dönünce eşi tarafından içeri alınmamış ve yağmur altında bekleyerek soğukalgınlığından ölmüş. Purcell özellikle Kuzey Afrika ve Doğu temalarını da işledi. Hatta Gordiyon Düğümü adlı bir de senfonik şiir besteledi.

addnotbak.com

tag Klasik müzik anıları ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları Mozart HANDEL SMETANA

Benzer Müzik Ders Notları

Klasik müzik anıları Hakkında Yorum Yazın...

  

Klasik müzik anıları Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Klasik müzik anıları Ders Notu