Eğitim Sitesi

Kısaltmalar İle İlgili Yazım Kuralları, ders ve çalışma notu

Kısaltmalar İle İlgili Yazım Kuralları

Kısaltma; bir kelimenin, terimin veya özel ismin, içerdiği harflerden biri veya daha fazlası ile daha kısa olarak ifade edilmesi ve simgeleştirilmesidir. Kısaltmalarla ilgili kurallar şunlardır:

 

1. Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri);  TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D (doğu), G (güney), K (kuzey); GB (güneybatı), GD (güneydoğu), KB (kuzeybatı), KD (kuzeydoğu) vb.

 

Ancak bazen kelimelerin, özellikle son kelimenin birkaç harfinin kısaltmaya alındığı da görülür. Bazen de aradaki kelimelerden hiç harf alınmadığı olur. Bu tür kısaltmalarda, kısaltmanın akılda kalabilmesi için yeni bir kelime oluşturma amacı güdülür: BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi), İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi) vb.                                                                                 

 

Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

 

2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.

 

3. Kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarıyla ölçülerin dışında kalan kelime veya kelime gruplarının kısaltılmasında, ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler dikkate alınır. Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise  ilk  harf  küçük  olur:  Alm.  (Almanca),  İng.  (İngilizce),  Kocatepe  Mah.  (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr. (Doktor), Av. (Avukat), Alb. (Albay), Gen. (General); sf. (sıfat), haz. (hazırlayan), çev. (çeviren), ed. (edebiyat), fiz. (fizik), kim. (kimya) vb.

 

* * *

 

Küçük  harflerle  yapılan  kısaltmalara  getirilen  eklerde  kelimenin  okunuşu  esas  alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: TOKİ’ye, CMK’dan, THY’de, TRT’den, TL’nin vb. Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN’da, BOTAŞ’ın, NATO’dan, UNESCO’ya vb.

 

 

UYARI: Numara sözünün kısaltması da kelime gibi okunduğundan getirilecek olan ek okunuşa göre getirilecektir: No.lu, No.suz

 

 

Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin veya üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: vb.leri, Alm.dan, İng.yi; cm³e (santimetreküpe), ye (metrekareye), 64ten (altı üssü dörtten) vb.

 

Sert ünsüzle biten kısaltmalar, ek aldıkları zaman okunuşta sert ses yumuşatılmaz: AGİK’in (AGİĞ’in değil), CMUK’un (CMUĞ’un değil), RTÜK’e (RTÜĞ’e değil), TÜBİTAK’ın (TÜBİTAĞ’ın değil) vb.

 

Ancak birlik kelimesiyle yapılan kısaltmalarda söyleyişte k’nin yumuşatılması normaldir: ÇUKOBİRLİK’e (söylenişi ÇUKOBİRLİĞE), FİSKOBİRLİK’in (söylenişi FİSKOBİRLİĞİN) vb.

 

Simgeler

 

1. Elementlerin simgeleri, uluslararası biçimleriyle kullanılır: C (karbon), Ca (kalsiyum),Fe (demir) vb.

 

2. Ekler elementlerin simgelerine değil adlarına getirilir: Au’ya değil altına, Fe’ye değil demire vb.

 

Sık kullanılan kısaltmalar ve anlamları için BURAYA TIKLAYIP kısaltmalar sözlüğüne bakabilirsiniz.

 

adddersimiz.com

tag İle İlgili Yazım Kuralları dil ve anlatım Türkçe ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım elementlerin kısaltması kısaltmalar sözlüğü

Benzer Dil Ve Anlatım Ders Notları

Kısaltmalar İle İlgili Yazım Kuralları Hakkında Yorum Yazın...

  

Kısaltmalar İle İlgili Yazım Kuralları Hakkında Yazılan Yorumlar

4.Sınıf Çocuğu sitede ezc kısaltmasının açılımını göremedim ama basit bir kısaltmanın açılımı yoktu ECZANE BU KADAR BASİT
ecz. şeklinde yazılır ve eczane değil, eczacı demektir. 2023-04-07

Tuğçe ASELSANIN okunuşu 2022-05-24

Merve çokkk güzel aradığımı hemen buldum. 2021-01-18

Yazılan son 3 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 3 yorum yazılmış.

Kısaltmalar İle İlgili Yazım Kuralları Ders Notu