Eğitim Sitesi

İçerdikleri Maddelere Göre Besinler(Vitaminler, Su, Mineraller), ders ve çalışma notu

İçerdikleri Maddelere Göre Besinler(Vitaminler, Su, Mineraller)

Vitaminler

Hangi Besinlerde Bulunur, Ne İşe Yarar?

A Vitamini Havuç, kereviz, domates, taze fasulye, fıstık, avakado, baklagiller, mantar, yumurta, süt, buğday ve cevizde bulunur. Eksikliğinde gece körlüğü, deride kuruma ve pullanma görülür. Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur.

B Vitamini Süt ve süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve birçok sebzede bulunur. Tahıl ve tahıllardan elde edilen ürünlerde de B vitamini bulunur. B vitaminleri eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, deride yaralar gibi rahatsızlıklar oluşur.

C Vitamini Turunçgiller, çilek, kuşburrnu, böğürtlen, domates, maydanoz, lahana, patates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudu mikroplara karşı korur.

D Vitamini Süt, yumurta, tereyağı, balık ve balık yağı, peynir ve sebzelerde bulunur.

Kalsiyum ve fosforun emilmesini ve kemiklerde depolanmasını sağlar.

D vitamininin ön maddesi besinlerden alınır, güneş ışınları ile D vitamini oluşur. Ancak balık yağıyla doğrudan alabiliriz.

E Vitamini Kırmızı et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde kısırlık, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları görülür.

K Vitamini Kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, domates, yeşil sebzeler, muz, şeftali ve çilekte bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşmaz. Yaralanmalarda çok kan kaybedilebilir.

Vitaminler, vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Vücudun direncini artırarak hastalıklardan korur. Ayrıca vitaminler büyüme, gelişme ve üremede önemli rol oynar.

Su : Canlılar susuz yaşayamaz. Yemek .yemeden 2 hafta yaşayabiliriz ama 'susuz birkaç gün yaşayabiliriz, ı Vücudumuzun % 70'i sudur. Su içerek [Vücudumuzun su ihtiyacını karşılarız. Her gün 1,5 - 2 litre su içmeliyiz. Meyve ve sebzeleri yediğimizde de vücudumuza su alırız. Yazın terleyerek su kaybettiğimiz için daha çok su içeriz.

Su da vitaminler gibi vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar.

Mineraller :Mineralller, vücudumuza yediğimiz yiyecekler ve içeceklerle girer. Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar.

addnotbak.com

tag Vitaminler Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur Vitaminler Ne İşe Yarar ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım suyun önemi minerallerin önemi

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

İçerdikleri Maddelere Göre Besinler(Vitaminler, Su, Mineraller) Hakkında Yorum Yazın...

  

İçerdikleri Maddelere Göre Besinler(Vitaminler, Su, Mineraller) Hakkında Yazılan Yorumlar

İclâl Her besinde azda olsa bulunur arkadaşlar. KISACASI Çok faydalı olduğunu düşünüyorum 2019-12-04

ege güzel iyi bir site ama fazla uzun 2017-05-09

Rehbere Ne uzune cok guzel 2016-10-06

yanlız süper 2016-03-02

gamze gayet iyiiiiiiiii 2016-03-02

kertenkele iyi birsite ama fazla uzun 2016-03-02

tarantula iyi ya fena deil 2016-03-02

ezgi işime yaradı 2015-10-01

Yazılan son 8 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 8 yorum yazılmış.

İçerdikleri Maddelere Göre Besinler(Vitaminler, Su, Mineraller) Ders Notu