Eğitim Sitesi

Haritalarda Yer Şekillerinin Gösterilmesi, ders ve çalışma notu

Haritalarda Yer Şekillerinin Gösterilmesi

HARİTALARDA YER ŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİizohips

 

İzohips (Eş yükselti) Eğrisi Yöntemi: Deniz seviyesinden aynı yükseklikteki noktaları birleştiren eğriye eş yükselti (izohips) eğrisi, aynı derinlikteki noktaları birleştiren eğriye eş derinlik (izobath) eğrisi denir. Yer  şekillerinin  gösteriminde  en  çok  kullanılan  yöntem  izohips yöntemidir.

 

kabartmKabartma Yöntemi: Kabartma yöntemi ile yapılan haritalarda, yükseltiler belli oranda küçültülür. Yer şekilleri kabartılarak gösterilir. Yer şekilleri üç boyutlu ve gerçeğe en yakın olarak gösterilir.

 

rebklendirmeRenklendirme Yöntemi: Eşyükselti eğrileriyle birlikte kullanılan bu yöntemde yükselti ve derinlik basamakları renklerle gösterilir. Fiziki haritalarda yükseltiler genellikle, yeşil, sarı ve kahverenginin çeşitli tonları, derinlikler ise açıktan koyuya mavi rengin tonları ile gösterilir.

Fiziki haritalarda kullanılan renkler, yer şekillerini göstermez. Yükselti ve derinlik basamaklarını göstermek için kullanılır.

 

Tarama Yöntemi: Tarama yöntemi ile yapılan haritalarda, yer şekilleri kısa, kalın, sık ya da ince, uzun, seyrek çizgilerle taranmış olarak gösterilir. Eğim arttıkça taramaların boyları kısalır, sıklaşır ve kalınlığı artar. Eğimin az olduğu yerlerde ise taramalar uzar, seyrekleşir ve incelir.  Taramanın  yapılmadığı  yerler ise düzlükleri göstermektedir. Tarama yöntemi ile harita yapımının zor olması, yükselti, eğim bulma gibi hesaplamaların yapılamaması gibi nedenlerden dolayı bu yöntem günümüzde kullanılmamaktadır. dersimiz.com

 

gölgelendirmeGölgelendirme Yöntemi:  Gölgelendirme yönteminde, Güneş ışınlarının yer şekilleri üzerine 45 derece açı ile geldiği kabul  edilerek arazi yapısı gösterilir. Bu yöntemde gölgelerin açık veya koyu oluşu arazinin eğimi hakkında bilgi verir. Gölgelerin koyulaştığı yerlerde eğim azalır. Yer şekilleri ayrıntılı bir şekilde gösterilemediği için günümüzde yardımcı bir yöntem olarak kullanılır.

adddersimiz.com

tag Haritalar Yer Şekillerinin Gösterilmesi coğrafya ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım İzohips Eğrisi Eş yükselti Eğrisi Kabartma Yöntemi Renklendirme Yöntemi Tarama Yöntemi Gölgelendirme Yöntemi

Benzer Coğrafya Ders Notları

Haritalarda Yer Şekillerinin Gösterilmesi Hakkında Yorum Yazın...

  

Haritalarda Yer Şekillerinin Gösterilmesi Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Haritalarda Yer Şekillerinin Gösterilmesi Ders Notu