Eğitim Sitesi

Dolaşım Sistemi-4.Sınıf, ders ve çalışma notu

Dolaşım Sistemi-4.Sınıf

KAN DOLAŞIMI

Vücudumuzda birçok organ vardır. Bu organların görevlerini yerine getirmesi için enerji kaynağımız olan oksijen ve besinlere ihtiyacı vardır. Besinlerin ve oksijenin bu organlara sürekli taşınması ve dağıtılması gereklidir.  Bu dağıtım işleriyle de görevli organlar vardır. Bunlar kalp, damar, kandır.

 

Kan: Vücudumuzda damarlarımız arasında gezinen kırmızı renkli sıvıdır. Besinlerin ve oksijenin organlara taşınmasında görevlidir. Kan oksijen, karbondioksit, yararlı ve zararlı maddeler taşır. Eğer oksijen ve yararlı besin taşıyorsa kanımız açık kırmızı, karbondioksit ve zararlı atık madde taşıyorsa koyu kırmızı renklidir.

Damarlar: Kanın vücutta yolunu bulması, dolaşmasını sağlar.

Kalp: Kanın damarlar arasında hareket etmesini sağlayan organımızdır. Tamamen kaslardan oluşmuştur. Kasılıp gevşeyerek kanın vücudumun her noktasına gitmesini sağlar. Kan pompalarken damarlarda yaptık etkiye yani sese nabız diyoruz.

Nabız: Bebeklerde 100-120

             Çocuklarda: 80-100

             Yetişkinlerde 70-80 civarındadır.  Büyüme çağında olan bebekler daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarından kalp atış hızları daha fazladır. Bebekler büyüdükçe kalp atış hızları da yavaşlar.

 

Kalp atış hızı ve solunum egzersiz yaptığımızda artar. Çünkü vücudumuzun organları olduğundan daha çok çalışır. Yani daha çok oksijene ihtiyaç duyarız. Solunum esnasında aldığımız oksijen kalp vasıtasıyla tüm vücuda yayılır.

 

Ayrıca kalp ve nabız artış hızımızı heyecan, korku, endişe kaygı gibi durumlarda da artar.

Nabzımızı stetoskop adı verilen bir alet ile ölçeriz. Ayrıca bu alet ile soluk alıp vermemizi yani ciğerlerimizi de dinleyebiliriz.

addnotbak.com

tag kan dolaşımı dolaşım sistemi kanın yapısı stetoskop nedir nabız nedir fen ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Dolaşım Sistemi-4.Sınıf Hakkında Yorum Yazın...

  

Dolaşım Sistemi-4.Sınıf Hakkında Yazılan Yorumlar

ilknur sınavıma çalıştım çok güzeldi 2017-11-06

ahmet çok iyi bilgi edindim 2017-10-19

Yağız oyunda Çok güzel odevimi bunun sayesinde çok güzel yaptim 2016-11-20

pelin güzel 2016-10-22

Pelin DEMİRASLAN Çok güzel ödevlerime çok yardımcı oldu 2016-10-17

meidbe biraz fazla olabilirdi diye düsünorum 2015-11-10

Çok Guzel Çok Çok guzel be krdesım :)) 2015-10-20

Yazılan son 7 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 7 yorum yazılmış.

Dolaşım Sistemi-4.Sınıf Ders Notu