Eğitim Sitesi

Namazda Okunan Namaz Sureleri ve Anlamları (Mealleri), ders ve çalışma notu

Namazda Okunan Namaz Sureleri ve Anlamları (Mealleri)

NAMAZ SÛRELERİ VE ANLAMLARI (MEALLERİ)

FATİHA SÜRESİ : Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Errahmânirrahîm. Mâliki yevmiddîn. İyyâke na’büdü ve iyyâke nesteîn. İhdinas sırâtal müstekîm. Sırâtallezîne en‘amte aleyhim. Gayril mağdûbi aleyhim veleddâllîn.
ANLAMI: Hamd, alemlerin rabbi Allah’a mahsustur, O Rahmandır, Rahimdir. Hesap gününün sahibidir.(Allah’ım!)Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola ulaştır. Kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoluna. Gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil.

 

FİL SÜRESİ : Elem tera keyfe feale rabbüke bi eshâbil fîl. Elem yec‘al keydehüm fî tadlîl. Ve ersele aleyhim tayran ebâbil. Termîhim bi hıcâratin min siccîl. Fecealehüm keasfin me’kûl.
ANLAMI: Rabbinin,fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi?Onların kötü planlarını boşa çıkarmadın mı?Onların üstüne sürü sürü kuşlar gönderdi.Kuşlar,onlara sertleşmiş çamurdan taşlar atıyorlardı.Allah, onları yenilmiş ekin yaprağı gibi yapıverdi.

 

KUREYŞ SÜRESİ : Liîlâfi kureyş. Îlâfihim rıhleteş şitâi vessayf. Felya’büdû rabbe hêzel beyt. Ellezî et‘amehüm min cûin ve âmenehüm min havf. 
ANLAMI: Kureyş kabilesinin yaz ve kış yolculuklarında anlaşması ve uzlaşması sağlanmıştır. Öyleyse kendilerini açken  doyuran ve korku içinde iken güven veren bu evin (Kabe’nin) rabbine kulluk etsinler.

 

MAUN SÜRESİ : Eraeytellezî yükezzibu biddîn.   Fezâlikellezî yedu’ul yetîm. Velâ yehuddu alâ taâmil miskîn. Feveylün lil musallîn. Ellezînehüm an salâtihim sêhûn. Ellezînehüm yurâûne Ve yemneûnel mâûn.
ANLAMI: Dini yalanlayanı gördün mü? İşte o,yetimi itip kakar.Yoksulu doyurmaya teşvik etmez.Yazık o namaz kılanların haline.Ki onlar, namazlarını ciddiye almazlar.Onlar aslında gösteriş yapıyorlar.En ufak bir yardıma da engel oluyorlar.

 

KEVSER SÜRESİ : İnnâ e’taynâkel- Kevser. Fesalli lirabbike venhar. İnne şânieke hüvel ebter.
ANLAMI:     (Resülüm!) Biz sana Kevser’i  verdik.Şu halde rabbin için namaz kıl ve kurban kes.Doğrusu adı sanı ortadan kalkacak olan sana kin besleyendir.

 

KAFİRÜN SÜRESİ : Kulyâ eyyühel kâfirûn. Lâ a’büdü mâ ta’büdûn. Velâ entüm âbidûne mâ a’büd.  Velâ ene âbidün mâ abedtüm. Velâ entüm âbidûne mâ a’büd. Leküm dînüküm veliyedîn. dersimiz.com
ANLAMI: (Resülüm!) De ki: Ey inkarcılar! Ben sizin yaptığınız ibadeti yapmam.Siz de benim yaptığım ibadeti yapmıyorsunuz.Ben, sizin yapmış olduğunuz ibadeti asla yapacak değilim.Siz de benim yaptığım ibadeti yapacak değilsiniz.Sizin dininiz size,benim dinim banadır.

 

NASR SÜRESİ : İzâ câe nasrullâhi vel-feth. Veraeyten-nâse yedhulûne fî dînillâhi efvâcâ. Fesebbih bihamdi rabbike vestağfirhü. İnnehû kâne tevvâbâ.
ANLAMI: Allah’ın yardımı ve zaferi geldiğinde.Ve insanların,Allah’ın dinine akın akın girdiklerini gördüğünde.Rabbini hamd ile tesbih et ve O’ndan affetmesini dile. Çünkü O, tövbeleri çok kabul edendir.

 

TEBBET SÜRESİ : Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebbe. Mâ eğnâ anhü mâlühü vemâ keseb. Seyaslâ nâran zâte leheb. Vemraetühû hammâletel hatab. Fîcîdihâ. hablün min mesed.   
ANLAMI: Ebû  Leheb’in elleri kurusun,kurudu da.Malı ve  kazandığı O’na fayda vermedi.O,alevli bir ateşe girecek.Boynunda bükülmüş bir ip olduğu halde,odun hamalı olarak karısı da ateşe girecek.

 

İHLAS SÜRESİ : Kul hüvellâhü ehad. Allâhüs samed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

ANLAMI: De ki: O Allah birdir.Allah sameddir(O,hiçbir şeye muhtaç değil, her şey ona muhtaçtır).O,doğurmamış ve doğurulmamıştır. Hiçbir şey O’na denk değildir.

 

FELAK SÜRESİ : Kul eûzü birabbil felak. Min şerri mâ halak. Ve min şerri gâsikin izâ vekab. Ve min şerrin-neffâsâti fil ukad. Ve min şerri hâsidin izâ hased.
ANLAMI: De ki: Yarattığın şeylerin şerrinden,karanlığı çöktüğünde gecenin şerrinden, düğümlere üfleyen büyücülerin şerrinden,haset ettiğinde hasetçinin şerrinden, sabahın rabbine sığınırım.

 

NAS SÜRESİ : Kul eûzü birabbin-nâs.  Melikin- nâs. İlâhin-nâs. Min şerril vesvâsil hannâs. Ellezî yuvesvisü fî sudûrin-nâs. Minel cinneti vennâs.
ANLAMI: De ki:İnsanlardan ve cinlerden,insanların kalplerine vesvese veren,o sinsi vesvesecinin şerrinden,insanların ilahı,insanların meliki,insanların rabbi Allah’a sığınırım.

Kaynak : ADEM ASLAN

adddersimiz.com

tag Namaz Sureleri Anlamları Mealleri Allah namaz kevser tebbet felak din ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Notları

Namazda Okunan Namaz Sureleri ve Anlamları (Mealleri) Hakkında Yorum Yazın...

  

Namazda Okunan Namaz Sureleri ve Anlamları (Mealleri) Hakkında Yazılan Yorumlar

Mstfglsh Allah razı olsun sizden 2017-05-30

eslem Allah razı olsun 2015-11-06

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Namazda Okunan Namaz Sureleri ve Anlamları (Mealleri) Ders Notu