Eğitim Sitesi

Serbest Düşmeye Hava Direncinin Etkisi

Ana Sayfa > Deneyler - Gözlemler > Serbest Düşmeye Hava Direncinin Etkisi

Serbest Düşmeye Hava Direncinin Etkisi

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :

— kağıt

 

 

DENEYİN YAPILIŞI :

Ayni ebatta iki dosya kağıdı alınız. Dosya kağıtlarından birini buruşturarak top haline getiriniz. İki kağıdı aynı yükseklikten aynı anda serbest düşmeye bırakınız. Dosya kağıdı ile top haline getirdiğiniz kağıtların yere düşme sürelerini gözleyiniz. İki kağıt yere aynı sürede düşmez. Bunun nedeni nedir? Tartışınız.

 

Dosya kağıtlarının kütleleri eşit olmasına rağmen top haline gelen kağıt önce düşer. Bunun nedeni buruşturulan kağıda hava direncinin daha az etki etmesidir. Aynı deney havasız bir ortamda yapıldığında her ikisi aynı anda yere düşer.

 

Otomobil, tren, uçak gibi taşıtların yapımında hava direnci dikkate alınmış mıdır? Araştırınız. Hava direnci nelere bağlıdır

 

Hava, içinde hareket eden cisimlere hareket yönüne zıt yönde bir direnç kuvveti uygular. Bu direnç kuvvetinden yararlanılarak paraşütler yapılmıştır.

 

Yağmur, dolu gibi taneciklerin direnç kuvvetinin etkisi ile hızları azalır. Yağmur, dolu gibi tanecikler belirli bir yükseklikten sonra sabit hızla yere düşer.

 

add

tag Serbest Düşmeye Hava Direncinin Etkisi deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim

Serbest Düşmeye Hava Direncinin Etkisi Hakkında Yorum Yazın...

  

Serbest Düşmeye Hava Direncinin Etkisi Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Deneyler - Gözlemler

Serbest Düşmeye Hava Direncinin Etkisi