Eğitim Sitesi

Kimyasal Reaksiyonlarda Girenler Ve Ürünlerin Karşılaştırılması

Ana Sayfa > Deneyler - Gözlemler > Kimyasal Reaksiyonlarda Girenler Ve Ürünlerin Karşılaştırılması

Kimyasal Reaksiyonlarda Girenler Ve Ürünlerin Karşılaştırılması

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :

— Porselen kapsül

 

— Magnezyum şerit

 

— Kibrit

 

 

DENEYİN YAPILIŞI :

10 cm büyüklüğündeki magnezyum şeridi inceleyiniz. Porselen kapsüle aldığınız magnezyum şeridi bir kibrit ile yakınız. Yanmayı ve yanma sonunda kalan maddeyi inceleyiniz. Yanma sonucunda kalan madde başlangıçta aldığınız magnezyum şeride benziyor mu?

 

Reaksiyon öncesinde magnezyum şerit metalik parlaklık gösteren gri renkli bir katıdır. Yanma sonucunda oluşan madde metalik parlaklık göstermeyen beyaz renkli bir katıdır. Magnezyum şerit elektrik akımını iletirken, reaksiyon sonunda oluşan madde elektrik akımını iletmez.

 

Her kimyasal olayda giren maddeler değişerek yeni maddelere yani ürünlere dönüşür. Asitlerin metallerle, asitlerin bazlarla reaksiyona girmesinden yeni maddeler, ürünler elde edilir.

 

Kimyasal reaksiyonlar kısaca denklemlerle ifade edilebilir. Bir kimyasal reaksiyon denkleminde girenlerin ve ürünlerin formülleri yazılır. Girenler ve ürünler birbirinden ok işareti ( → ) ile ayrılır.

 

Reaksiyona birden çok madde giriyor ya da çıkıyorsa aralarına artı işareti (+) konur. Yaptığımız deneydeki kimyasal reaksiyonun denklemi aşağıdaki gibi yazılır.

 

Magnezyum+ Oksijen → Magnezyum oksit

 

Mg + 1/2 02 → MgO

 

add

tag Kimyasal Reaksiyonlarda Girenler ve Ürünlerin Karşılaştırılması deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim kimyasal denklem denkleştirme

Kimyasal Reaksiyonlarda Girenler Ve Ürünlerin Karşılaştırılması Hakkında Yorum Yazın...

  

Kimyasal Reaksiyonlarda Girenler Ve Ürünlerin Karşılaştırılması Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Deneyler - Gözlemler

Kimyasal Reaksiyonlarda Girenler Ve Ürünlerin Karşılaştırılması