Eğitim Sitesi

Çukur Aynada Odak Noktasının Bulunması

Ana Sayfa > Deneyler - Gözlemler > Çukur Aynada Odak Noktasının Bulunması

Çukur Aynada Odak Noktasının Bulunması

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :

— Çukur ayna

 

— Güç kaynağı

 

— 2 adet üçayak

 

— Işık kaynağı ve diyaframı

 

— Tutturucu

 

— Beyaz ekran

 

 

DENEYİN YAPILIŞI :

Deneyi karanlık bir ortamda yapmak üzere şekildeki düzeneği kurunuz. Işık kaynağının camına diyaframı takınız. Üçlü paralel ışın gönderecek konuma getiriniz. Güç kaynağını açınız. Işık kaynağından çıkan üçlü, paralel ışın demetinin ortadaki ışını T noktasından aynaya dik olarak geçecek şekilde ayarlayınız. Deneyde ortadaki ışının belirttiği doğru asa! eksen olarak düşünülecek ve paralel ışınlar ekranı yalayarak çukur aynaya gönderilecektir. Yansıyan ışınları gözleyiniz.

 

Asal eksene paralel olarak aynaya gelen ışınlar aynadan yansıdıktan sonra asal eksen üzerinde bir noktada kesişiyorlar mı?

 

Asal eksene paralel olarak bir çukur aynaya gelen ışınların, yansıdıktan sonra kesiştikleri noktaya odak noktası denir. Odak noktası asal eksen üzerindedir ve F harfi ile gösterilir. Yansıyan ışınların oluşturduğu odak noktası gerçektir. Odak ile tepe noktası arasındaki uzaklığa odak uzaklığı denir. f ile gösterilir. Odak noktası aynanın merkezi ile tepe noktasının tam ortasıdır.

 

Bu nedenle; MT = R = 2f olur.

 

add

tag Çukur Aynada Odak Noktasının Bulunması deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim optik deneyleri

Çukur Aynada Odak Noktasının Bulunması Hakkında Yorum Yazın...

  

Çukur Aynada Odak Noktasının Bulunması Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Deneyler - Gözlemler

Çukur Aynada Odak Noktasının Bulunması