Eğitim Sitesi

Parmak Çıtlatmak Zararlı Mıdır?

Ana Sayfa > İlginç Bilimsel Bilgiler > Parmak Çıtlatmak Zararlı Mıdır?

Parmak Çıtlatmak Zararlı Mıdır?

Parmak Çıtlatmak Zararlı Mıdır?

Bazı insanlar her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar. Çoğumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız. En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir.

 

Bu tip eklem yerlerinde, meselâ, parmaklarınızda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde, kemiklerin hareketleri sırasında, buraları yağlayan bir sıvı vardır. Bu sıvının içinde erimiş halde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur.

 

Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsül de gerilir. içindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. işte kulağımıza gelen bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar neticesinde gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerinin hareket kabiliyetini arttırır. şüphesiz ki eklem yerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sınırlıdır.

 

Eğer parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgeninide çekmiş olsanız, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık yüzde 15-20 arttırır. Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlatamazsınız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır. Tüm bu açıklamalar, deneylerle ispatlanmasına rağmen, yine de bu kadar küçük gazın, bu kadar büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hâlâ anlaşılmış değildir. Bu sorunun tatmin edici bir cevabı da henüz yoktur.

 

Ayrıca detaylı çalışmalar göstermiştir ki, çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır. Birincisinin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor.ikinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığında çıktığı sanılıyor.

 

Parmaklarımızı çıtlatmak vücudumuz için zararlı mıdır?

 

Sürekli olarak bunu yapanlarda ve bunu alışkanlık haline getirenlerde, eklemler etrafındaki yumuşak doku zarar görmekte, parmaklar şişmekte, dolayısı ile elin kavrama gücü azalmaktadır kısaca zararlıdır ve ilerleyen yaşlarda el titremelerine sebep olmaktadır.

add

tag Parmak çıtlatmak zararlımıdır Parmak çıtlatmak iyimidir parmaklar neden çıtlar parmaklar nasıl çıtlar

Parmak Çıtlatmak Zararlı Mıdır? Hakkında Yorum Yazın...

  

Parmak Çıtlatmak Zararlı Mıdır? Hakkında Yorumlar

aslı bence de zararlı ama herkes yapıo bizim sınıftaki erkekler şarkı grubu bile oluşturdu bu seslerle 2016-02-06

sibel ben her gün yapıyom yani zararlı degil 2016-02-06

ela beğendik ama daha ilginç ve daha fazla göstermeniz gerekir 2012-02-28

leyla ertaş inanmıyorum ben çok yaporum 2012-02-15

Yazılan son 4 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 4 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen İlginç Bilimsel Bilgiler

Parmak Çıtlatmak Zararlı Mıdır?