Eğitim Sitesi

Kaç Tane Burun Deliğimiz Vardır?

Ana Sayfa > İlginç Bilimsel Bilgiler > Kaç Tane Burun Deliğimiz Vardır?

Kaç Tane Burun Deliğimiz Vardır?

Kaç Tane Burun Deliğimiz Vardır?

Dört. İki tane görebildiğimiz, iki tane de göremediğimiz.

 

Bu keşif balıkların nasıl nefes aldığının gözlemlenmesi sonucunda ortaya çıktı. Balıklar oksijenlerini sudan alır. Çoğunun iki çift burun deliği vardır, ön yüzdeki bir çift suyun girişi, bir çift “egzoz borusu” da suyun çıkışı içindir.

 

Asıl soru şu: Eğer insanlar balıktan evrimleştiyse, diğer iki burun deliği nereye gitti?

 

Cevabı da şu: Kafanın içine girerek choanne (Yunanca “huniler”) denilen iç burun delikleri haline geldiler. Bunlar boğaza bağlanır ve burundan nefes alabilmemizi sağlarlar.

 

Bunu yapabilmek için bir şekilde dişler arasından geriye doğru çalışmak zorundaydılar. Bu kulağa pek mümkün gibi gelmiyor, ama Çinli ve İsveçli bilimciler yakın zamanlarda bu sürecin yarısına kadar olan aşamayı gösteren Kenichthys campbelli adında bir balık -395 milyon yıllık bir fosil- buldular. Buy balığın ön dişleri arasında burun deliğine benzer iki tane delik var.

 

Kenichthys campbelli, kara hayvanlarının doğrudan atasıdır, hem havada hem suda nefes alabilir. Bir çift burun deliği, timsahınki gibi sudan dışarı çıkarken, diğer çift burun deliği sığ yerlerde uzanıp yemek yemesini sağlardı.

 

Dişler arasındaki benzer bir boşluk insan embriyosunun ilk zamanlarında da görülebilir. Eğer bu boşluk birleşemezse yarık bir damak ortaya çıkar. Yani eski bir balık, iki eski insan gizemini açıklıyor.

 

Burunlarla ilgili en son araştırma da tesadüfen, iki dış burun deliğimizi farklı farklı kokuları ayırt etmek için kullandığımızı, her birinden farklı miktarlarda nefes alarak bir tür burunsal stereo yarattığımızı gösteriyor.

add

tag burun bilgi burun delikleri kaç tane burun deliği var Kaç tane burun deliğimiz vardır? ilginç bilgiler merak edilenler

Kaç Tane Burun Deliğimiz Vardır? Hakkında Yorum Yazın...

  

Kaç Tane Burun Deliğimiz Vardır? Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen İlginç Bilimsel Bilgiler

Kaç Tane Burun Deliğimiz Vardır?