Eğitim Sitesi

Farenin Mi Daha Çok Boyun Kemiği Vardır, Zürafanın Mı?

Ana Sayfa > İlginç Bilimsel Bilgiler > Farenin Mi Daha Çok Boyun Kemiği Vardır, Zürafanın Mı?

Farenin Mi Daha Çok Boyun Kemiği Vardır, Zürafanın Mı?

Farenin Mi Daha Çok Boyun Kemiği Vardır, Zürafanın Mı?

İkisinin de yedi tane boyun omuru vardır. Deniz ayısı (manati) ve tembel hayvan dışındaki tüm memelilerde de bu böyledir. İki parmaklı tembel hayvanda altı boyun omuru olduğundan kafasını çevirmekte zorlanır.

 

Kuşlar tüylerini temizlerken kafalarını çok fazla çevirme ihtiyacı duydukları için memelilerden çok daha fazla boyun omurları vardır.

 

Baykuşların 14, ördeklerin 16 tane boyun omurları vardır, ama rekor 25 omurla sessiz kuğudadır.

 

Baykuşlar iddia edilenin aksine kafalarını 360 derece çeviremez, fakat 270 dereceye kadar çevirebilirler. Bu, fazladan omurlar ve kemiklerin birbirinden bağımsız hareket etmesini sağlayan özel bir kas yapısı sayesinde mümkün olabilmektedir.

 

Bu özellik, baykuşların gözlerini hareket ettirememesini telafi eder. Eğer görüş alanlarını değiştirmek isterlerse kafalarını çevirmek zorundadırlar.

 

Baykuşların gözleri dışa doğru çıkıktır, bu da nesneleri üç boyutlu görebilmelerine imkan veren dürbün görüşünü arttırır. Bu özellik gece avlanmak için zorunludur. Ayrıca mümkün olduğunca çok ışık alabilmek için gözleri oldukça büyüktür. Eğer bizim aynı ölçekte gözlerimiz olsaydı greyfurt büyüklüğünde olurdu.

 

Baykuşların gözleri daha da geniş bir retina oluşturabilmek için küre değil, boru biçimindedir. Alaca baykuşların gözleri ışığa bizim gözümüzden yüz kat daha duyarlıdır. Işık seviyesi bir mum ışığına düşürülse bile 500 metreden yerde fareyi görebilirler.

add

tag Farenin mi daha çok boyun kemiği vardır zürafanın mı? zürafanın kaç kemiği vardır farenin kaç kemiği vardır ilginç bilgiler

Farenin Mi Daha Çok Boyun Kemiği Vardır, Zürafanın Mı? Hakkında Yorum Yazın...

  

Farenin Mi Daha Çok Boyun Kemiği Vardır, Zürafanın Mı? Hakkında Yorumlar

minik editör wowwww.... çok acaip.... :) 2012-08-16

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen İlginç Bilimsel Bilgiler

Farenin Mi Daha Çok Boyun Kemiği Vardır, Zürafanın Mı?