Eğitim Sitesi

24 Ayar Ne Demektir?

Ana Sayfa > İlginç Bilimsel Bilgiler > 24 Ayar Ne Demektir?

24 Ayar Ne Demektir?

24 Ayar Ne Demektir?

Bizde altının saflığını gösterme ölçüsü olarak genellikle "ayar" kelimesi kullanılır, ama uluslararası piyasada kullanılan kelime "kırat" tır. "Kırat" hem altının, hem de elmas ve diğer kıymetli taşların ölçümünde kullanılan bir birimdir.

 

Elmas ve değerli taşları ölçmede kullanılan "kırat" ın bir birimi 200 miligrama (0,200 gram) eşittir. Yani 20 gramlık bir elmasınız varsa, bu 100 kıratlık bir elmastır. Doğada bulunan elmasın büyüklüğü çok seyrek olarak bir santimetrenin üzerindedir. Bugüne kadar bulunan en büyük elmas 3.106 kıratlık "Cullian" dır. Bundan 530 ve 517 kıratlık iki büyük ve 100 küçük elmas işlenmiştir.

 

Altında kullanılan "kırat" veya "ayar" ise altının saflığını gösterir. 24 kırat (ayar) altın, içinde karışık başka bir metal olmayan yüzde yüz saf altındır. Tamamen saf altın çok yumuşak olduğundan genellikle bakır veya gümüş ile karıştırılır. Her bir kırat (ayar) altının tümünün 24′de biridir. Örneğin bir bileziğin 24′de 18′i altın, 24′de 6’sı da gümüşten yapılmışsa, o bilezik 18 kırat (ayar) altındır.

 

Altını ölçmede kullanılan bu komik sistem, yaklaşık bin yıl evvelki Almanların Mark isimli bir altın parasından kaynaklanmaktadır. Tamamen saf altından yapılan bu para 4,8 gramdı ve elmas ölçü biriminde ağırlığına göre 24 kırat ediyordu. Sonradan içine başka maddeler karıştırıldıkça içindeki altın miktarına bağlı olarak kırat ölçüsü düşürüldü.

 

Altın beyaz, kırmızı, sarı gibi çeşitli renklerde beğenimize sunulur. Altın, bakır ile karıştırılmışsa "kırmızı altın", gümüş ile karıştırılmışa "sarı altın", nikel veya platin gibi metaller içeriyorsa "beyaz altın" olarak adlandırılır.

add

tag 24 ayar ne demektir 24 ayar kırat en büyük elmas Cullian sarı altın beyaz altın

24 Ayar Ne Demektir? Hakkında Yorum Yazın...

  

24 Ayar Ne Demektir? Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen İlginç Bilimsel Bilgiler

24 Ayar Ne Demektir?