Eğitim Sitesi

Kablosuz Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Ana Sayfa > Bilgisayar Eğitimi Yazıları > Kablosuz Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Kablosuz Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Kablosuz Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Kablosuz ağlar oldukça yoğun olarak kullanılmakta. Hatta otobüsle seyahatlerde en popüler ve ayrıcalıklı özelliklerden biri de kablosuz internet hizmetidir. Fakat kablosuz ağların şifrelenmemesi, kablosuz bağlantıya sahip kişileri mağdur edebiliyor.

 

Çünkü şifresiz bir kablosuz ağ, her türden insanın internete girip suç işleyebileceği bir eriğim noktasıdır. Sizin kablosuz ağınızı kanunsuz ve yasadışı işlerde kullanan başkası olur, fakat mağdur siz olursunuz. Böyle durumlarda Bilişim suçlarını araştıran emniyet yetkilileri suçu işyenenin değil, suçun işlenmesine sebebiyet veren kablosuz ağın sahibinin kapısını çalar. Böyle bir durumla karşılaşmamak için kablosuz ağınızı şifreleyin ve rahat edin.

 

Başkalarının sizin ağınıza sızarak kişisel verilerinizi çalması ya da yasadışı bir eylemde bulunmaya kalkışması potansiyel bir tehlike oluşturuyor. Günümüzde kablosuz ağın bir çok yerde kullanıldığını ifade ettik. Peki, bu ağların ve kişisel cihazlarımızın güvenliğini sağlıyor muyuz? Bu ağların güvenliğini nasıl sağlayacağımız noktasında yeterli bilgiye sahip miyiz? Bir kaç adımda kablosuz ağlarda nasıl güvenliğ sağlarız. Yapmanız gereken çok basit ve aşağıdaki şekildedir.

 

Kablosuz Ağınız İçin Yapmanız Gerekenler

 

1- Koblosuz yönlendirici görevi gören kablosuz ADSL modeminizin arayüzüne girin. Genelde giriş için kullanılan standart IP numarası 192.168.1.1 dir. Tarayıcınızın adres satırına bunu yazıp enter demeniz yeterli. Yönetici adınızı ve şifrenizi girerek ADSL modem arayüzüne girişinizi tamamladıktan sonra lütfen yönetici ayarlarınızı değiştirin ve bu ayarları asla size ilk geldiği haldeki gibi bırakmayın. Çünkü ağınıza girmeye çalışan kişilerin en kolay yöntemlerinin başında koblosuz ADSL modem şifresinin ilk geldiği halinin deneyerek ağınıza girmeye çalışmasıdır. Özellike servis sağlayıcıların dağıttığı kablosuz ADSL modemleri kullanıyorsanız daha fazla risk altındasınız. Çünkü kablosuz ADSL modemin markasının bilinmesi kötü niyetli kişilerin işini çok kolaylaştırmaktadır.

 

2- SSID (Service Set Identifier) ya da diğer adıyla kablosuz ağ ismini mutlaka değiştirmelisiniz. Cihazınızın kendis ismini değiştirin ve ağınızın fiziksel konumunu (isim ya da adres) belirtecek ya da ADSL modem markasının anlaşılmasını sağlayacak isimler vermekten kaçının. Verilecek çok küçük bir ipucu, kablosuz ağınıza girmek isteyenlerin işini çok kolaylaştırır.

 

3- Kablosuz ADSL arayüzünüze giriş yaptığınızda ağınızın şifreleme ayarlarını da değiştirmelisiniz. Güvenli kalabilmek ve kimsenin sizin internet trafiğinize, isteğiniz dışında müdahale edemeyeceğinden emin olmanız için yapmanız gereken en önemli iş "şifreleme ayarlarını" değiştirmek olmalıdır. Şifreleme bölümünde girildiğinde karşınıza iki ya da üç şifreleme metodu çıkar: WEP, WPA ve WPA2. Bunlar içinde en güçlü kabul edilen WPA2 şifreleme metodudur ve WiFi onaylı logosu bulunan tüm kablosuz ADSL modemlerin bu standardı desteklemesi gerekiyor. Cihazınızın bu özelliğe sahip olup olmadığına dikkat edin. WPA ya da WPA2 ile ağınıza yapılacak saldırılara ve erişim girişimlerine karşı güçlü bir koruma sağlayabilirsiniz.

 

4- WPA ya da WPA2 metodlarında belirlediğiniz şifre rasgele yazılmış büyük ve küçük harfler ile rakamlardan oluşan en az 8 karakterli olmasına dikkat edin. Eğer cihazınızda WPA2 yoksa, WPA kullanabilirsiniz. Ancak siz siz olun WEP şifreleme metodunu kullanmamaya gayret edin. Çünkü WEP şifreleme metodu, çok acemi bir saldırganın bile kullanabileceği basit araçlar ile kırılabilir ve kablosuz ağ şifreniz başkasının eline geçebilir.

 

Ağ Güvenliğinde Doğru Bilenen YANLIŞLAR

 

1- Kablosuz ağınızın adını gizlemenin size güvenliğiniz sağlayabileceği önerilmiş olabilir ancak kesinlikle buna itibar etmeyin. Çünkü herhangi birisi, kablosuz ağınızla iletişime geçerek, adını gizlediğiniz ağınızın ismini çok kısa zaman içinde bulabilir. SSID sadece ağınızı bir adıdır, daha fazlası değildir.

 

2- Bir başka mesele MAC adresi üzerinde konuşulan bir husus. Birçok güvenlik önerisinde, donanım adreslerinin kablosuz ağınıza bağlanabilmesi için beyaz listeye alınması gerektiği yer alır. Bu zaman kaybından başka birşey değildir. Çünkü herhangi birisi, sizin ağınıza girerek bağlanmasına izin verilen MAC adreslerini görebilir ve saniyeler için "iyi bilinen" MAC adresini kopyalayarak ağa bağlanabilir.

add

tag Kablosuz ağ güvenliği Kablosuz ağlarda güvenlik Kablosuz ADSL Service Set Identifier kablosuz ağların şifrelenmemesi

Kablosuz Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır? Hakkında Yorum Yazın...

  

Kablosuz Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır? Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Bilgisayar Eğitimi Yazıları

Kablosuz Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır?