Eğitim Sitesi

Dosya Transfer Protokolü (Ftp)

Ana Sayfa > Bilgisayar Eğitimi Yazıları > Dosya Transfer Protokolü (Ftp)

Dosya Transfer Protokolü (Ftp)

Dosya Transfer Protokolü (Ftp)

Ağ içindeki bilgisayarların arası dosya alış verişini mümkün kılan protokoldür. Bu protokol sayesinde, başka bilgisayarlardan, kendi bilgisayarınıza dosya indirebilir, kendi bilgisayarınızdaki dosyaları paylaşabilirsiniz. Böylece video klipleri izleyebilir, yazılımları güncelleyebilir (upgrade), bedava yazılımlardan faydalanabilir, iş yerinizdeki dosyalarınıza ulaşıp evde çalışabilirsiniz.

 

Bazı dosyaları indirmek ("download", bilgisayarınıza kopyalamak) için izne ihtiyacınız vardır. Bu dosyalara ulaşmanız için kullanıcı şifresini bilmeniz gerekir. Bunun yanında herkesin kullanımına açık dosyalar, anonim FTP arşivleri, de vardır.

 

Bir dosyayı bilgisayarınıza indirmek istediğinizde dosyanın bulunduğu linki tıklamanız genellikle yeterli olabilir. Karşınıza dosyayı nereye kaydetmek istediğinizi soran bir pencere açılır. Dosyanın yeri belirlendikten sonra, dosya kopyalama işlemi başlar.

 

Dosyaları indirirken bazı sorunlar çıkabilir. Bağlantı kesilebilir, kopyalama işlemi bitmeden işlemi iptal edilmek zorunda kalabilirsiniz. Elektrikler kesilebilir ve işlem yarıda kalabilir. Böyle bir durumda dosyanın tamamı indirilmediğinden yapılan işlem boşa gidecektir. GetRight, flashget, teleport gibi programlar ise herhangi bir sıkıntı anında download işleminin zarar görmesini önler ve sıkıntı geçince kaldığı yerden devam etmesini sağlarlar.

 

Alan Adı:

 

Internet' teki her bilgisayarın bir IP adresi vardır. (Bak Internet nedir?). Başka bir bilgisayarla temas kurabilmek için karşı bilgisayarın IP adresinin tanınmış olması gerekir. IP adresi 4 tane nokta ile bir birinden ayrılmış numaralardan oluşmaktadır

 

195.201.245.38 gibi

 

Internet' teki tüm bilgisayarlar, sizi bu numara sayesinde bulurlar. Alan ismi ise bu numaranın sadece bir görüntüsüdür, yani alan ismi size 195.201.245.38 gibi anlamsız bir numara yerine www.dersimiz.com gibi bir web adresi ile ulaşılmasını sağlar.

 

Web sayfaları HTML dili (Hypertext Markup Language) kullanılarak oluşturulur. Son yıllarda geliştirilen editörler, web sayfası yaratma işini çok kolaylaştırmıştır.

add

tag Dosya Transfer Protokolü FTP Nedir Alan Adı flashget

Dosya Transfer Protokolü (Ftp) Hakkında Yorum Yazın...

  

Dosya Transfer Protokolü (Ftp) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Bilgisayar Eğitimi Yazıları

Dosya Transfer Protokolü (Ftp)