Eğitim Sitesi

Bilgisayarın Tarihçesi

Ana Sayfa > Bilgisayar Eğitimi Yazıları > Bilgisayarın Tarihçesi

Bilgisayarın Tarihçesi

Tarihsel olarak en önemli eski hesaplama aleti abaküstür; 2000 yıldan fazla süredir bilinmekte ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Blaise Pascal, 1642'de dijital hesap makinesini yapmıştır; yalnızca tuşlar aracılığıyla girilen rakamları toplama ve çıkarma işlemi yapan bu aygıtı, vergi toplayıcısı olan babasına yardım etmek için geliştirmiştir. 1671'de Gottfried Wilhelm von Leibniz bir bilgisayar tasarlamıştır; 1694 yılında yapılabilen bu araç özel dişli mekanizması kullanmaktaydı; toplama, çıkartma, çarpma ve bölme işlemi yapabiliyordu. Pascal ve Leibniz tarafindan yapılan ilk bilgisayarlar yaygın olarak kullanılmamıştır.

 

Charles Xavier Thomas dört islemi (toplama, çıkartma, çarpma, bölme) yapabilen ilk ticari mekanik hesap makinasini 1820' de gelistirmistir. Charles Babbage fark makinasi adını verdiği otomatik mekanik hesap makinesinin küçük bir modelini 1822'de gerçekleştirmiştir. 1823'de buharla çalışan tam otomatik modelini yapmıştır; bu araç sabit talimat programıyla kumanda ediliyordu. Herman Hollerith 1890 yılında delikli kart sistemiyle çalışan bilgisayarı geliştirdi. Bu delikli kartlar, bellek deposu olarak kullanilabiliyor, ayrica bilgisayara programlar ve veriler bu kartlarla verilebiliyordu, böylece islem hizi oldukça artmis ve hatalar da azalmistir.

 

Howard Hathaway Aiken'in yönettigi bir ekip 1937 yilinda Mark-1 adi verilen ilk otomatik dijital bilgisayari yapmayi basardi. Elektromekanik rölelerle çalisan bu bilgisayar dört islemin yani sira logaritma ve trigonometri fonksiyonlarini çözen özel (alt) programlari vardi. Bu bilgisayar da delikli kart sistemiyle çalisiyordu. Yavasti; bir çarpma islemi 3-5 saniyede yapilabiliyordu. Buna ragmen otomatikti ve uzun islemleri tamamlayabiliyordu. Mark-1, Aiken'in yönetiminde tasarlanan ve yapilan bilgisayar dizilerinin ilkioldu.Bu bilgisayarla bugünkü anlamda bilgisayar dönemi baslamıştır.

add

tag Bilgisayarın Tarihçesi bilgisayar kaynakları bilgisayar öğren pc kaynakları bilişim teknolojileri bilgisayar eğitimi faydalı yazılar BİLGİSAYAR TARİHÇESİ

Bilgisayarın Tarihçesi Hakkında Yorum Yazın...

  

Bilgisayarın Tarihçesi Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Bilgisayar Eğitimi Yazıları

Bilgisayarın Tarihçesi