Eğitim Sitesi

Venezuela Hakkında Bilgi

Resmî adı Venezuelâ Cumhuriyeti'dir. Başkenti Caracas olan ülkenin nüfusu 23 595 822 (2000), yüz ölçümü, 912 050 km2dir. Yönetim biçimi cumhuriyettir. Ülkenin para birimi Bolivar ve resmî dili de İspanyolca'dır. Halkın tamamına yakını...

Venezuela

Venezuela

Resmî adı Venezuelâ Cumhuriyeti'dir. Başkenti Caracas olan ülkenin nüfusu 23 595 822 (2000), yüz ölçümü, 912 050 km2dir. Yönetim biçimi cumhuriyettir. Ülkenin para birimi Bolivar ve resmî dili de İspanyolca'dır. Halkın tamamına yakını Hristiyandır. Ülke, Güney Amerika kıt'asının Karayip kıyılarında yer alır. Komşuları, batıda Kolombiya, güneyde Brezilya, doğuda Guyana'dır. Ülkede kişi başına düşen ulusal gelir, 3496 $'dır. Zorunlu eğitim süresi 10 yıl olan Venezuelâ'da insanların ortalama ömrü 72 yıldır.

Ülkenin en büyük kenti, Caracas ve en yüksek noktası da Bolivar Dağı (5775 m)'dır. Öteki önemli dağları İcutu Dağı (3353 m), Paraque Dağı (2030 m) ve Roraima Dağı (2810 m)dır. Ayrıca Merida ve Parima sıradağları ülkenin başlıca yükseltileridir. Ülkenin başlıca ırmakları, Apure, Arauca, Brazo Casiquiare, Negro, Orinoco, Tigre, Ventuari ırmaklarıdır. Maracaibo gölü ülkenin en büyük gölüdür.

 

Venezuelâ uzun bir kıyı şeridi olan dar ve uzun bir ülkedir. Kıyı düzlükleri ve Orinoco Deltası, And Dağları ve tepelerle çevrelenir. Dağlarla Orinoco Nehri arasında Ilanos adı verilen düzlükler uzanır. Venezuelâ'da sıcak ve nemli bir tropikal iklim egemendir. Yüksek bölgelerde iklim yumuşar. Ülkenin beşte ikisi tropikal ormanlarla kaplıdır.

 

Güneybatıdaki dağlık ve plâtoluk alanlarda savan tipi otlar ve çalılıklar görülür. Doğal kaynakları, petrol, demir ve altındır.

 

Ülkede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri, kahve, pirinç, meyve ve şekerdir. Ülkenin önde gelen, endüstri ürünleriyse, çelik, petrol ürünleri, tekstil, kâğıt ve ayakkabıdır. Venezuelâ'nın başlıca kentleri, Caracas, Maracaibo, Valencia, Pto Ayacucho, Barquisimeto, San Cristobal, San Fernando ve Ciudad Guayana'dır.

 

 

tags

Sayfada Venezuela hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Venezuela hakkında yorum yazın...

  

Venezuela hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Venezuela ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA