Eğitim Sitesi

Usçuluk Nedir? Hakkında Bilgi

Us bilgisine dayanan, doğruluğun ölçütünü duyularda değil, düşmede ve tümdengelimli çıkarımlarda bulan öğretilerin genel adı. Rasyonalizm ya da akılcılık olarak da bilinir. Bilgi öğretisinde usçuluk, bilginin usa, anlama yeteneğine...

Usçuluk Nedir?

ansiklopedi

Us bilgisine dayanan, doğruluğun ölçütünü duyularda değil, düşmede ve tümdengelimli çıkarımlarda bulan öğretilerin genel adı. Rasyonalizm ya da akılcılık olarak da bilinir. Bilgi öğretisinde usçuluk, bilginin usa, anlama yeteneğine, düşünceye dayandığını ileri sürer. Usta gerçekliğin bilgisini veren önsel kavramlar ve önsel önermeler vardır.

 

Eski Yunan düşünürlerinden bir çoğu, özellikle Parmenides ve Plâton usçudur. Yeni Çağda Descartes usçuluğu temellendirir. Ona göre, doğruluk duyusal algılarda değil, us kavramlarında, doğuştan kavramlarda verilmiştir. Bu gibi kavramlar matematiğin kavramlarıyla töz, nedensellik gibi düşünce kavramlarıdır. Bunlar doğuştandır, başka deyişle usa dayanır, doğrulukları duyusal algıda değil, düşüncede temellendirilir.

 

Başka usçu filozoflar: Spinoza, Leibniz, Kant, Hegel'dir. Hegel'e göre asıl gerçeğe, hiç deneye başvurmadan, yalnızca düşünmenin sınırları içinde kalınarak varılabilir.

 

 

 

 

 

tags

Sayfada Usçuluk Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Usçuluk Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Usçuluk Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Usçuluk Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA