Eğitim Sitesi

Tanzanya Ülkesi Hakkında Bilgi

Resmî adı Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'dir. Başkenti Dodoma, nüfusu 31 962 769 kişi dir (2000). Yüz ölçümü 945 090 km2 olan Tanzanya'nın yönetim biçimi cumhuriyettir. Para birimi Tanzanya şilini ve resmî dili İngilizce ve Svahili dilidir...

Tanzanya Ülkesi

ansiklopedi

Resmî adı Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'dir. Başkenti Dodoma, nüfusu 31 962 769 kişi dir (2000). Yüz ölçümü 945 090 km2 olan Tanzanya'nın yönetim biçimi cumhuriyettir. Para birimi Tanzanya şilini ve resmî dili İngilizce ve Svahili dilidir. Halkın %42'si geleneksel dinler, %31′i Müslüman, %27'si Hristiyandır.

 

Doğu Afrika kıyılarında yer alan Tanzanya, kuzeyde Kenya ve Uganda, batıda Ruanda, Burundi ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti (Zaire), güneyde Zambiya, Malawi ve Mozambik ile komşudur. Kişi başına düşen ulusal gelir 1999 yılına göre 550 $'dır. Zorunlu eğitim süresi 7 yıl olan Tanzanya'da ortalama ömür 52 yıldır. Başlıca kentleri; en büyük kenti Dar es Salaam, Dodoma, Mwanza, Zanzibar ve Tanga'dır. Ülke topraklarının büyük bölümü ova ve plâtolardan oluşur. Orta bölgedeki sıcak ve kurak plâto, batıda göllük bir bölge, kuzey ve güneyde ılıman yaylalar, kıyı düzlükleri ve 5895 m ile en yüksek dağları olan Kilimanjaro Dağları tarafından çevrelenir. Başlıca dağları Meru Dağı (4565 m), Loolmalasin Dağı (3468 m) ve Rungwe Dağı (2961 m)'dır. En uzun ırmağı Rufiji Irmağı'dır. Dünyanın en derin ikinci gölü olan Tanganyika Gölü de ülke toprakları içerisinde yer alır. Bunun dışında başlıca gölleri; Malawi, Rukwa, Victoria ve Eyasi Gölü'dür. Kıyı boyunca tropikal, yüksek bölgelerde ılıman bir iklim egemendir. Ülke topraklarının yarısı ormanlık alanlarla kaplıdır. Üçte bire yakın bir bölümünü tropik ağaçlar kaplar. Başlıca doğal kaynakları elmas, altın ve nikeldir. Ülkede yetişen tarım ürünleri pamuk, kahve, çay ve tütündür. Endüstrisi; gıda ve dokuma alanlarında gelişmiştir.

 

tags

Sayfada Tanzanya Ülkesi hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Tanzanya Ülkesi hakkında yorum yazın...

  

Tanzanya Ülkesi hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Tanzanya Ülkesi ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA