Eğitim Sitesi

Sezyum Elementi Ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi

BİLGİ : Sezyum (Cs) periyodik cetvelin 1A grubunda yer alan gümüş beyazı renkte alkali metal element. Doğada başlıca polüsit mineralinde bulunur ve sezyum klorürün indirgenmesiyle elde edilir. Potasyuma benzer ve çok aktiftir. Nemli ...

Sezyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Sezyum Elementi Ve Kullanım Alanları

BİLGİ : Sezyum (Cs) periyodik cetvelin 1A grubunda yer alan gümüş beyazı renkte alkali metal element. Doğada başlıca polüsit mineralinde bulunur ve sezyum klorürün indirgenmesiyle elde edilir. Potasyuma benzer ve çok aktiftir. Nemli havada kendiliğinden yanar. Işığa tutulduğunda elektron saçması özelliğinden televizyon kameralarında yararlanılır. Oksijen ve suyun uzaklaştırılması amacıyla havası boşaltılmış lambalarda kullanılır. İyon itimli roket motorlarında da sezyum kullanılmaktadır.

 

KULLANIM ALANLARI :

Güneş gözelerinde, atom saatlerinde, kızılötesi lambalarında ve katalizör olarak, belirli elementlerin hidrojenlenmesinde kullanılır. Yakın zamanda, itici güç sistemlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Vakum tüplerinde, hava kalıntılarını yok etmek için kullanılır. Oksijene karşı eğilimi yüksektir ve kolay iyonize olur. Bu nedenle de, roket motorlarında itici olarak kullanılır.

 

tags

Sayfada Sezyum Elementi Ve Kullanım Alanları hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Sezyum Elementi Ve Kullanım Alanları hakkında yorum yazın...

  

Sezyum Elementi Ve Kullanım Alanları hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Sezyum Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA