Eğitim Sitesi

Pirinç (Element) Hakkında Bilgi

Bakır (%55-90) ve çinko (%10-45) elementlerini içeren bir alaşımdır. Pirincin sahip olduğu özellikleri, içerdiği bakır-çinko oranının yanında, alaşıma eklenen alüminyum, kurşun, kalay ya da nikel gibi elementlerin miktarı da etkiler. ...

Pirinç (Element)

Pirinç (Element)

Bakır (%55-90) ve çinko (%10-45) elementlerini içeren bir alaşımdır. Pirincin sahip olduğu özellikleri, içerdiği bakır-çinko oranının yanında, alaşıma eklenen alüminyum, kurşun, kalay ya da nikel gibi elementlerin miktarı da etkiler.

 

Alüminyum içeren pirinç (%3′ü geçmemek koşuluyla) aşınmaya karşı sıradan pirinçten daha dirençlidir. Kalay içeren pirinç ise (%2′yi geçmemek koşuluyla) deniz suyundan kaynaklanan aşınmaya karşı dirençli olduğundan, daha çok denizcilikte kullanılır. Pirince demir eklendiğinde daha sert ve dayanıklı alaşımlar elde edilir. Bunlardan biri olan delta metal (%55 bakır, %41 çinko, %1-3 demir ve kalay ile manganez) su vanaları, gemi pervaneleri gibi dayanıklılık isteyen malzemelerin yapımında kullanılır. Ancak genel olarak pirinç alaşımı, şekillendirilebilir bir yapıya sahiptir; ince şerit hâline getirilebilir ve tel hâlinde çekilebilir.

 

tags

Sayfada Pirinç (Element) hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Pirinç (Element) hakkında yorum yazın...

  

Pirinç (Element) hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Pirinç (Element) ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA