Eğitim Sitesi

Piramitler Hakkında Bilgi

Eski Mısır'da firavunların anıtmezarları. Aynı zamanda tapınak olarak kullanılanları da vardır. Tabanları dörtgen, dört duvarı üçgen biçiminde yükselerek sivri bir uçla biten çok büyük taş yapılardır. Eski Mısır İmparatorluğu ...

Piramitler

Piramitler

Eski Mısır'da firavunların anıtmezarları. Aynı zamanda tapınak olarak kullanılanları da vardır. Tabanları dörtgen, dört duvarı üçgen biçiminde yükselerek sivri bir uçla biten çok büyük taş yapılardır. Eski Mısır İmparatorluğu topraklarında çok sayıda piramit bulunur. En görkemli ve en tanınmışları Gize, Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir. En eskisi III. Sülâle krallarından Zozer'in Sakkara'daki piramitidir. En görkemlisi Keops, "Dünyanın Yedi Harikası"ndan biridir. Büyüklükleri ve iç yapıları değişiklikler göstermekle birlikte pek çok özellikleri aynıdır.

 

Örneğin Keops piramitinin yüksekliği 146, genişliği 227 metredir. İlk katında boş bir yeraltı odası vardır. İkinci kat kraliçenin, üçüncü kat firavunun mezarının bulunduğu kutsal katlardır. Bu anabölümlerin dışında birbirlerine sayısız ve karmaşık, dolambaçlı geçitlerle bağlı birçok oda ve depo vardır. Ayrıca orta boşluklar, kemerler ve havalandırma yolları bulunmaktadır. Buralara gömülen ölülerin sonra yeniden dirilecekleri inancı Eski Mısır dininde de vardır. Bu nedenle cesetler mumyalanır, sevdikleri şeyler ve yiyip içecekleri yanlarına konurdu. Güney Amerika'da da benzer piramitler vardır. Kerpiçten olanlarına da rastlanmıştır. Piramit yapımında kullanılan büyük taş blokların nasıl bir teknikle o yüksekliklere çıkarıldığı bugün hâlâ tartışma konusudur.

 

tags

Sayfada Piramitler hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Piramitler hakkında yorum yazın...

  

Piramitler hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Piramitler ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA