Eğitim Sitesi

Narkolepsi Nedir? Hakkında Bilgi

Gün boyu engellenemeyen anî uykuya dalma, geceleri uyku bozukluklarıyla ortaya çıkan ve sıklıkla gençlerde görülen hastalık. Narkolepsi sözcüğünün kökeni, sersemlik, uyuşukluk anlamındaki Yunanca narke sözcüğünden gelmektedir. Uyku ...

Narkolepsi Nedir?

ansiklopedi

Gün boyu engellenemeyen anî uykuya dalma, geceleri uyku bozukluklarıyla ortaya çıkan ve sıklıkla gençlerde görülen hastalık. Narkolepsi sözcüğünün kökeni, sersemlik, uyuşukluk anlamındaki Yunanca narke sözcüğünden gelmektedir. Uyku hastalığı olarak da bilinir. Gündüz görülen anormal uyuma eğilimidir. Narkolepsisi olan bir kimse, kontrol edemediği uyku ihtiyacı duyar. Uyur ve zinde olarak uyanır. Ancak bir saat kadar sonra gene uyur. Bu uyku hâlleri genellikle yemeklerden sonra gelmekle birlikte, hareketli anlarda da gelebilir. Örneğin araba kullanırken görüşme yaparken vb. Çevreyle ilgili nedenler hastalığı şiddetlendirebilir. Bir hafta gündüz, ikinci hafta gece çalışmak bu duruma örnek olabilir. Narkolepsi, beyindeki uyanma mekanizmasındaki nörolojik bir problemi yansıtıyor olabilir.

 

Anî uyku nöbetlerini önlemek için kısa uymanız gerektiğinde kendinizi dinlenmiş hissedersiniz. Kendinizi çok uykulu hissettiğinizde zorla kısa kısa uyumalısınız. Örneğin 10 dakikadan 1 ile 4 kısa uyku. Bu, ilâç almadan normal olarak işlerinizi yürütmenizi sağlar. özellikle yemeklerden sonra uykulu olacağınız için, gün boyu hafif vejetaryen türü yemekler yiyin ve hemen önemli bir faaliyetten önce ağır yememeye özen gösterin. Kafein, özellikle kahve, çay ya da kola, dozunda alındığında ayık kalmanızı sağlar. Narkolepsi ile yaşamaya uyum sağlamak ve hastalığınızın işinizde ve ilişkilerimizde doğurduğu sorunlarla başa çıkmayı öğrenmek yararlı olabilir. Narkolepsi'nin tedavisinde, bazı uyarıcı ilâçlar kullanılır.

 

tags

Sayfada Narkolepsi Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Narkolepsi Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Narkolepsi Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Narkolepsi Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA