Eğitim Sitesi

İzmir Müdafaa-İ Hukuku Osmaniye Cemiyeti Hakkında Bilgi

İzmir Müdafaa-i Hukuku Osmaniye Cemiyeti: Mondros Mütarekesi'nden sonra İzmir'de istilâcılara karşı koymak ve millî çıkarları korumak amacıyla kurulan dernek (14 Aralık 1918). Moralızade Halit, Nail, Menemenlizade Muvaffak, Nazmi, Hüseyin ...

İzmir Müdafaa-İ Hukuku Osmaniye Cemiyeti

ansiklopedi

Mondros Mütarekesi'nden sonra İzmir'de istilâcılara karşı koymak ve millî çıkarları korumak amacıyla kurulan dernek (14 Aralık 1918). Moralızade Halit, Nail, Menemenlizade Muvaffak, Nazmi, Hüseyin Lütfi, Tokadizade Şekip, Haşim Enveri, Naci Cami, Hasan Vasfi, Abdurrahman Sami, Ragıp Nurettin, Şerifpaşazade Remzi beyler, cemiyetin kurucularıdır.

İstanbul'da Millî Kongre'nin kurulmasını ve Batı Anadolu halkını temsil edecek bir heyetin Barış Konferansı'na katılmasını, İzmir'de "Heyeti İstişare"nin kurulmasını, "Müdafaai Hukuk Kongresi"nin yapılmasını sağladı. Silâhlı saldırıya silâhla karşılık verme kararı bu kongrede alındı. 15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlılar tarafından işgaline kadar faaliyet gösteren cemiyetin çalışmaları daha sonra İstanbul'dan yürütülmeye başlandı. İstihlası Vatan Cemiyeti bu cemiyetle birleşti. Yine bu cemiyet, Reddi İlhak Cemiyeti'nin kurucularından biridir. Cemiyetin bir kolu İstanbul'da gizli çalışmalar yaparken, bir kolu da Denizli'de faaliyet göstermiştir.

 

tags

Sayfada İzmir Müdafaa-İ Hukuku Osmaniye Cemiyeti hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

İzmir Müdafaa-İ Hukuku Osmaniye Cemiyeti hakkında yorum yazın...

  

İzmir Müdafaa-İ Hukuku Osmaniye Cemiyeti hakkında yorumlar

kardelen sıla gül çok güzel bayıldım dahasını beklemiyordum sizi çok seviyorum canım kıymetlim sizi anıyoruz 2018-04-16

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

İzmir Müdafaa-İ Hukuku Osmaniye Cemiyeti ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA