Eğitim Sitesi

Hormon Nedir? Hakkında Bilgi

Endokrin bezden salınan ve doğrudan doğruya kana karışarak organların çalışmasını düzenleyen maddelere verilen genel ad. Steroitlerden, şeker moleküllerinden ya da proteinlerden yapılır. Her hormon hedef hücresine ulaştığında kendisin...

Hormon Nedir?

Hormon Nedir?

Endokrin bezden salınan ve doğrudan doğruya kana karışarak organların çalışmasını düzenleyen maddelere verilen genel ad. Steroitlerden, şeker moleküllerinden ya da proteinlerden yapılır. Her hormon hedef hücresine ulaştığında kendisine özgül olan reseptörüne bağlanır ve etkisini gösterir. Reseptörüne bağlanmadığı sürece etkisini gösteremez. Hormonun eksikliği ya da fazlalığı durumunda organizmada çeşitli bozukluklar ortaya çıkar.

Gastrin, sekretin, kolesistokinin ve somatostatin sindirim sistemi üzerinde etkili hormonlardır. Parathormon, kalsiyum ve fosfat metabolizmasını düzenler. Oksitosin, sütün memeden dışarı çıkartılmasını, prolâktin yapılmasını sağlar. Adrenokortikotropik hormon (ACTH), adrenal korteksi uyarırken testosteron ve östrojen üreme sistemini uyarır. Progesteron ise rahmi (uterus) embriyonun yerleşmesine hazırlar.

Tiroksin hormonu iyot içeren amino asit türevi bir hormondur. Büyüme hormonu, kortizon, glukagon, insülin, aldesteron ve adrenalin vücudumuzun önemli diğer hormonlarıdır.

 

tags

Sayfada Hormon Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Hormon Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Hormon Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Hormon Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA