Eğitim Sitesi

Deri Nedir? Hakkında Bilgi

Tüm omurgalı hayvanlarda bedeni kaplayan tabakaya verilen ad. Deri olarak adlandırılan bu tabaka balıklarda balık puluyla kaplıdır. Sürüngenlerde de deri pullarla kaplanmıştır. Yalnızca memelilerde deri üzerinde kıllar bulunur. Kuşlardays...

Deri Nedir?

Deri Nedir?

Tüm omurgalı hayvanlarda bedeni kaplayan tabakaya verilen ad. Deri olarak adlandırılan bu tabaka balıklarda balık puluyla kaplıdır. Sürüngenlerde de deri pullarla kaplanmıştır. Yalnızca memelilerde deri üzerinde kıllar bulunur. Kuşlardaysa tüy bulunur.

Derinin en üst tabakası ölü hücrelerden oluşur. Ölü tabakanın altında üst deri (epidermis) tabakası vardır. Epidermis tabakasının altında da alt deri (dermis) tabakası bulunur. Burada deriyi besleyen kan damarları vardır. Aynı zamanda ter bezleri ve deride hissetmeyi sağlayan almaçlar da burada bulunur. Derideki almaçlar beş farklı duyuyla ilgilidir: Dokunma, basınç, sıcak, soğuk ve ağrı. Derideki almaçların bazıları, özellikle ağrıyla ilgili olanlar basit olarak serbest sinir uçlarıdır. Öteki deri almaçları, daha karmaşıktır ve özelleşmiş bağ doku hücrelerinden oluşmuş bir kapsül tarafından kuşatılmış sinir uçları içerirler. Dokunma duyusunun alınmasında derinin üzerinde bulunan kıllar da önemli bir rol oynar. Bedenin büyük bir bölümünü kaplayan kılların hafifçe hareket etmesi köklerinde bulunan sinir almaçlarını uyarır. İnsan derisindeki çeşitli almaç tiplerinin yoğunluğu büyük ölçüde farklılık gösterir. Bu nedenle bedenimizi kaplayan derimizin her yeri eş duyarlılıkta değildir. Derinin en duyarlı bölgesi en çok almaç taşıyan dudaklarımızdır. Deri içinde bulunan melânin pigmentleri deriye renk verir. Güneşte kalındığı zaman melânin pigmenti artar. Bu nedenle esmerleşiriz.

 

Derinin en önemli görevi bakterilere karşı doğal bir bariyer oluşturmasıdır. Ter bezleriyle beden sıcaklığını düzenlemesi, su kaybını engellemesi öteki görevleri arasındadır. Kurbağa, semender gibi hem suda hem de karada yaşayan iki ortamlı hayvanlarda deri, solunumda oldukça önemli bir rol oynar.

 

tags

Sayfada Deri Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Deri Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Deri Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Deri Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA