Eğitim Sitesi

Cirit Oyunu Hakkında Bilgi

At koşturup birbirine değnek atarak bireysel ya da takımca oynanan oyun. Cirit, Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata oyunudur. Türkler, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç ettiklerinde bu oyunu da beraberlerinde getirmişlerdir. Ciri...

Cirit Oyunu

Cirit Oyunu

At koşturup birbirine değnek atarak bireysel ya da takımca oynanan oyun.

 

Cirit, Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata oyunudur. Türkler, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç ettiklerinde bu oyunu da beraberlerinde getirmişlerdir. Cirit oyunu, Türklerin en büyük tören ve spor oyunuydu. Daha sonra 16. yüzyılda Osmanlı Türkleri tarafından bir savaş oyunu olarak kabul edildi. 19. yüzyılda bütün Osmanlı ülkesi ve saraylarının en büyük gösteri sporu ve oyunu oldu. Cirit, aynı zamanda tehlikeli bir oyun olduğundan 1826 yılında II. Mahmut tarafından yasaklandı. Cirit oyunu, daha 40-50 yıl öncesine kadar Anadolu'da yaygın bir oyun olduğu hâlde, son yıllarda yalnızca Balıkesir, Söğüt, Konya, Kars, Erzurum ve Bayburt yörelerinde oynanmaya devam etti. Buna karşın, hâlen Anadolu'nun özellikle kırsal alanlarında düğünlerde ve bayramlarda köy delikanlıları ve kasaba halkı Cirit oyununu oynamaktadır. Ayrıca yurt dışında İran, Afganistan ve Türkistan Türkleri ile Türklerin yaşadığı diğer Asya yörelerinde de hâlâ oynanmaktadır.

 

Cirit, Ertuğrul Gazi törenleri dolayısıyla her yıl eylül ayının ikinci pazar günü Söğüt'te, çeşitli şenlikler kapsamında Erzurum, Kars ve Bayburt dolaylarında oynanmaktadır.

 

Cirit oyunu at üzerinde iki ayrı takımla oynanır. Bu takımlar, 70 ilâ 120 metre genişliğindeki bir alanda karşılıklı olarak, alanın en gerisinde altışar, sekizer ya da on ikişer kişi olarak dizilirler. Sağ ellerine atacakları ilk ciridi, diğer ellerine de yedek ve yetecek miktarda cirit alırlar. Bir takımda yer alan oyunculardan biri öne fırlar, karşı takımın önüne 30-40 metre kadar yaklaştıktan sonra, karşı takımın oyuncularından birisinin adını bağırır ve onu meydana davet eder. Sağ elindeki ciridi ona doğru savurur, sonra geri döner, atını kendi takımının dizildiği tarafa doğru hızla sürmeye başlar. Karşı takımdan davet edilen oyuncuysa hızla onu takip eder, elindeki ciridi geri dönüp kaçan karşı takım oyuncusuna doğru fırlatır. Bu kez ilk oyuncunun çıktığı takımda diğer bir ciritçi onu karşılar ve kovalamaya başlar, ciridini atar. Oyun böylece sürer. Cirit isabet ettiren ciritçi, takımına bir sayı kazandırır. Eğer ciritçi attığı çavganı rakibine değil de ata isabet ettirmişse bir sayı kaybeder. Bazı ciritçiler, rakibi kaçırıp dizisine ulaşana kadar üç-dört cirit savurup isabet ettirerek birden çok sayı toplar. Bölgenin ileri gelenleri ve eski cirit oyuncuları oyun sırasında hakemlik görevi üstlenirler.

 

Cirit oyununda yaralanmalara neden olduğu gerekçesiyle daha önceleri hurma ve meşe ağacından 70-100 cm uzunluğunda ve 2-3 cm çapında yapılan ciritler kullanılmamaya başlanmıştır. Son dönemlerde ciritler, kavak ağacından yapılmaya başlanmıştır.

 

 

tags

Sayfada Cirit Oyunu hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Cirit Oyunu hakkında yorum yazın...

  

Cirit Oyunu hakkında yorumlar

ertyygj Çok güzel bir oyun ama zor bir oyundur Çünkü hem ata binmişsin hemde oku atıcaksın yani biraz zorluk var 2023-11-23

Berfin Muhteşem bir bilgi sizin sayenizde ödevimi rahatlıkla yaptım 2021-04-08

Güzel,bayıldım tam aradığım bılgiler 2021-01-03

KEMAL ÖZSOY Bu çok iyi bir bilgi 2018-04-25

Shei Çok güzel olmuş. 2018-04-06

ceyhun utku berçin çok güzel 2018-04-05

hanife sude , demir çok güzerl açıklamişsınız 2018-04-03

Eda Çok teşekkür ederim ödevimi hemen bitirdim çooook TEŞEKKÜRLER 2018-03-20

TATLİŞKIZ OK GÜZEL AMA BİRAZ FAZLA UZUN AMA ÇOK BİLGİLİ TEŞEKKÜRLER 2018-01-14

nasrettin çok teşekkürler 2017-12-03

fatmanurrrrrr çok sağolun bravooo 2016-04-13

Lokman alan Güzel olmuş teşekkür 2016-03-26

Lara Cokkkkk sagolunnnn...... 2016-03-09

123y ben bu sayfayı kimin yazdığını ve nezaman yayınladığını nasıl bulabilirim projem için lazımda acil 2016-02-14

hadise Çok uzun ve güzel yazmışlar 2015-11-26

ica zeyno batak Çokkk sağolsun bu site sayesinde ödevlerimi çok rahat ve kolay yapıyorum. 2015-11-04

Yazılan son 16 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 16 yorum yazılmış.

Cirit Oyunu ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA