Eğitim Sitesi

Ciğer Otu Hakkında Bilgi

Pulmonaria officinalis Nisan-mayıs ayları arasında çiçek açan, 10-50 cm boyunda, çok senelik otsu bir bitki. Çiçeklerin renkleri önceleri kırmızımtrak ise de, zamanla morumsu-mâviye döner. Orman altlarında ve çayırlarda bulunur. Gö...

Ciğer Otu

Ciğer Otu

Pulmonaria officinalis

 

Nisan-mayıs ayları arasında çiçek açan, 10-50 cm boyunda, çok senelik otsu bir bitki. Çiçeklerin

renkleri önceleri kırmızımtrak ise de, zamanla morumsu-mâviye döner. Orman altlarında ve çayırlarda

bulunur. Gövdeleri dik, tüylü ve 7-8 yapraklıdır. Üst kısımdaki yapraklar sapsız, alt taraftakiler ise kısa ve kanatlı bir sapa sâhiptir. Yaprakların üzerinde beyaz lekeler vardır. Bu lekeli yapraklar akciğere benzetildiğinden, bitki akciğer hastalıklarını iyi edici olarak tanınmıştır. Çiçekler gövdenin ucunda toplanmıştır.

 

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısımları yaprakları ve çiçekli dallarıdır. Dal ve yapraklar bitki çiçek açmaya başladığı zaman toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkide tanen, müsilaj, şekerler, reçine ve sabit yağ olduğu tespit edilmiştir. Öksürüğü teskin edici, göğüs yumuşatıcı, idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır.

 

Çayırlarda, nemli duvar diplerinde, bahçelerde, dere kenarlarında, taşlar arasında yetişen bir diğer yosun türü de ciğer otu (Marchantia polymorpha) adı ile bilinmektedir. 2 cm kadar eninde, şerit şeklinde biraz etli, çatallı dallanan ilkel gövdeli ve basit yapraklı bitkilerdir. Bitkinin gövde ve yaprakları kurutulmak suretiyle eskiden karaciğer hastalıklarına karşı kullanılmıştır. Ciğer otları yaşam çevrimlerinde hem eşeyli, hem eşeysiz olarak üreyebilmektedir.

 

tags

Sayfada Ciğer Otu hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Ciğer Otu hakkında yorum yazın...

  

Ciğer Otu hakkında yorumlar

BİLİNMEYEN VARLIK BENİM BAKTIĞIM BİR SİTEDE CİĞER OTU ÇİÇEKSİZDİR DEMEKTEDİR. BU BİLGİ İLE İLGİLİ KANITINIZ VARMI? 2015-12-26

SuBuTuLLaH BaLTaCı Rica Ederim Emeğe Saygıı Sayfayı Beğeniniz 2014-03-28

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Ciğer Otu ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA