Eğitim Sitesi

Ceviz Bitkisi Hakkında Bilgi

Uzun ömürlü bir ağaç türü. Bitkinin tohumu ve ağacın gövdesi kereste olarak kullanılır. Tohumun kabuğu ikiye ayrılabilir, ancak çok serttir. Ceviz ağacı özellikle 50 yaşından sonra çok meyve verir. Ceviz kerestesi, marangozlukta ve mo...

Ceviz Bitkisi

Ceviz Bitkisi

Uzun ömürlü bir ağaç türü. Bitkinin tohumu ve ağacın gövdesi kereste olarak kullanılır. Tohumun kabuğu ikiye ayrılabilir, ancak çok serttir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır. Ceviz kerestesi, marangozlukta ve mobilyacılıkta kullanılır.

Ceviz ağacı, meyvesi ve kerestesi yönüyle oldukça önemlidir.Ayrıca yeşil kabuğundan ve köklerinden boya elde edilmektedir. Ceviz meyvesinde en fazla A vitamini bulunur. Yağ oranı ise % 60‘ ın üzerin-dedir.Cevizin kuru ve taze tüketime uygun çeşitleri vardır.

 

Ceviz ağacında erkek ve dişi çiçekler farklı dönemlerde ortaya çıkar; erkek çiçekler ilk sürgünlerle birlikte açar.

 

Ceviz Türkiye’nin çok eski bir meyvesidir ve ülkemizde geniş yayılma alanı bulmuştur. Ülkemiz dünya ceviz üretiminde ABD ve Çin'den sonra üçüncü sıradadır. Ancak bu üretim kendi ihtiyacını bile karşılamamaktadır ve Türkiye ceviz ithal eden bir ülkedir. Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir.

 

 

tags

Sayfada Ceviz Bitkisi hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Ceviz Bitkisi hakkında yorum yazın...

  

Ceviz Bitkisi hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Ceviz Bitkisi ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA