Eğitim Sitesi

Çelik Nedir? Hakkında Bilgi

Demir, karbon ve az miktarlardaki öteki elementlerden oluşan bir alaşım. Çelik, genellikle içeriğindeki karbon miktarına göre sınıflandırılır. Yüksek karbon çeliği yüksek derecedeki sertlik ve kırılganlığından dolayı kalıp ve kesi...

Çelik Nedir?

Çelik Nedir?

Demir, karbon ve az miktarlardaki öteki elementlerden oluşan bir alaşım. Çelik, genellikle içeriğindeki karbon miktarına göre sınıflandırılır. Yüksek karbon çeliği yüksek derecedeki sertlik ve kırılganlığından dolayı kalıp ve kesici aletlerin yapımında kullanılır. Düşük ya da orta-karbon çeliği, biçim alma ve birleşme özellikleri nedeniyle tabaka hâline getirilebilir.

Günümüzde en çok kullanılan alaşım çelikleri, istenen özelliklerde çelik elde etmek üzere bir ya da birkaç elementin bir araya getirilmesiyle yapılır. Örneğin, alüminyum çeliği pürüzsüzdür ve yüksek gerilim gücüne sahiptir; krom çeliği, sertlik, dayanıklılık ve esneklik özellikleri nedeniyle otomobil ve uçak parçalarında çokça kullanılır; nikel çeliği, yüksek-karbon çeliğinin kırılganlık özelliği dışındaki gerilim özelliklerini taşımasının yanı sıra manyetik olmamasıyla en yaygın kullanılan alaşımlardandır.

 

tags

Sayfada Çelik Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Çelik Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Çelik Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Çelik Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA