Eğitim Sitesi

Balkan Paktı Hakkında Bilgi

Yugoslavya, Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan siyasî işbirliği ve karşılıklı yardım antlaşması (9 Ağustos 1954). Balkan Paktı'nın ilk adımı olarak 28 Şubat 1953'te Ankara'da üç devletin dışişleri bakanları arasında bir dost...

Balkan Paktı

Balkan Paktı

Yugoslavya, Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan siyasî işbirliği ve karşılıklı yardım antlaşması (9 Ağustos 1954). Balkan Paktı'nın ilk adımı olarak 28 Şubat 1953'te Ankara'da üç devletin dışişleri bakanları arasında bir dostluk ve işbirliği antlaşması imzalandı. Bundan sonra üç devlet arasında resmî görüşmeler sıklaştı. 7 Kasım 1953'te Atina'da yapılan görüşmeler sonucu yayımlanan bildiride, üç devlet arasında işbirliği çerçevesine girecek sorunları incelemek üzere sürekli bir sekreterlik kurulduğu, üç ülkenin genelkurmaylarının üçlü askeri işbirliğinin ilerletilmesini sağlayacak esasları incelemek ve üç devlet arasında ekonomik işbirliği yollarını araştırmak üzere üçlü bir komite kurulduğu ilân edildi.

 

Bu temaslar, Tito'nun Ankara ve Atina'ya yaptığı ziyaretlerle daha da sıklaştı. Sonunda Yugoslavya'nın Bled kentinde antlaşma imzalandı. Antlaşma 14 maddeden ibarettir. Başlıca şartları şunlardır: Antlaşmayı imzalayan devletlerden birine bir saldırı olacak olursa antlaşmayı imzalayan diğer devletler bunu kendilerine yapılmış sayacaklar ve silâhlı kuvvetlerini kullanmak dahil, saldırıya uğrayana her türlü yardımı yapacaklardır. Ancak pakt, özellikle Yugoslavya'nın bağlantısızlar blokuna kayması ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki Kıbrıs anlaşmazlıkları yüzünden uzun ömürlü olmadı. Haziran 1960'ta sona erdiği resmen açıklandı.

 

tags

Sayfada Balkan Paktı hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Balkan Paktı hakkında yorum yazın...

  

Balkan Paktı hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Balkan Paktı ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA