Eğitim Sitesi

E-Ticaret ve Bankacılık İşlemleri

E-Ticaret Nedir? E-ticaret (E-Commerce), her türlü malın ve servisin bilgisayar teknolojisi, elektronik iletişim kanalları ve ilgili teknolojiler (akıllı kart-smart card-, elektronik fon transferi -EFT-, POS terminalleri, faks gibi) kullanarak satılması ve satın alınmasını...

E-Ticaret ve Bankacılık İşlemleri

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret (E-Commerce), her türlü malın ve servisin bilgisayar teknolojisi, elektronik iletişim kanalları ve ilgili teknolojiler (akıllı kart-smart card-, elektronik fon transferi -EFT-, POS terminalleri, faks gibi) kullanarak satılması ve satın alınmasını kapsayan bir kavramdır. Başka bir görüşe göre ise e-ticaret, ödeme işleminin internet üzerinden yapıldığı alış-satışları içermektedir. E-Ticaret yoluyla oluşan ekonomi de, dijital ekonomi, elektronik ekonomi (e-ekonomi) olarak tanımlanmaktadır. İş dünyasının internetin gücünü keşfetmesi ve e-ticaret mağazalarına yönelmesi ancak 2004 yılının son çeyreğini bulmaktadır. Bugün ise e-ticaret hacmimiz artık 1 Milyar doları rahatlıkla geçmektedir.

E-Ticaret başlıca 2 ana başlık altında özetlenebilir;

  • B2C denilen şirketten tüketiciye ticaret yapılan alan,
  • B2B denilen şirketler arası ticaretin yapıldığı kısım.

 

B2C Nedir?

Web tabanlı ticaret uygulamaları içinde en bilineni B2C (Business to customer - Firmadan müşteriye e-ticaret) sistemidir. B2C pazarı, karşımıza daha çok Internet üzerinden satış yapan web portalları ve sanal mağazalar aracılığıyla çıkmaktadır.

 

Genel olarak, ticari kurumların kendi web sitelerinden pazarlama ve satış yapabilmelerini sağlayan tüm işlemler B2C kapsamındadır. Bu sistemde müşteriler ihtiyacını duydukları ürünleri firmanın web sitesinden ya da firmanın ürünlerini verdiği ve başka firmaların ürünlerinin de pazarlandığı web portalları veya sanal mağazalardan (bunlara elektronik pazaryerleri de diyebiliriz) sipariş ederler. Müşteri siparişlerle birlikte, ödeme için kredi kartı bilgilerini de elektronik ortamda web sitesine gönderir. dersimiz.com Bu işlem VPOS * denilen, Internet üzerinden kredi kartlı alışveriş yapma olanağı sağlayan oldukça güvenli ve gizlilik sistemleri gelişmiş bir ödeme mekanizmasıyla yapılır. VPOS sistemi, diğer alışverişlerde sık sık kullandığımız POS cihazlarının Internet'e uyarlanmış şeklidir. VPOS, bankalar aracılığıyla işleyen bir sistem olduğundan, pazarlayıcı firmanın bu tür ödemeler için VPOS hizmeti sunan bir bankayla e-ticaret sözleşmesi imzalaması gerekmektedir. Ülkemizde bir çok banka bu hizmeti sunmaktadır. Bunun dışında firmanın tercihine göre EFT ya da havale yoluyla ödeme olanakları da mevcuttur.

 

B2C pazarındaki bu sipariş ve ödeme sistemi perakende piyasalarında iş yapan firmalar ya da perakendeciler için oldukça büyük avantajlar sağlayan bir e-ticaret sistemidir. Ülkemizde, 2004 yılı için verilen rakamlara göre B2C e-ticaret hacmimizin 1.5 milyon USD' a ulaşacağı belirtilmektedir. Perakende sektöründe hizmet veren KOBİ'lerimiz e-ticaret uygulamalarına geçtikçe bu iş hacmi katlanarak artacaktır.

 

B2C E-ticaretin Sağladığı Avantajlar

  • Yılın 365 günü, günün 24 saati sipariş alabilme olanağı.
  • Aracı olmadan, doğrudan müşteriye ulaşabilme olanağı.
  • Web sitenizdeki geri bildirim sistemiyle müşteri istek ve taleplerini yakından izleyebilme şansı.
  • Kendi yerel pazarınızla yetinmeyip, başka kentlerdeki ve yurt dışındaki pazarlara da açılabilme, rekabet gücü elde edebilme şansı. Büyük firmaların sahip olduğu ihracat olanaklarından küçük firmaların da yararlanabilme şansı.
  • Pazarlama faaliyetleri için gereken personel, zaman ve araç maliyetlerini minimuma indirebilme ve böylece etkin tasarruf ve verimlilik avantajı sağlayabilme olanağı.
  • Müşteri yönünden alışverişte zaman, mekan gibi zorunlulukların ortadan kalkması. Ayrıca alışveriş sürecinin uzamadan kolayca tamamlanması.

 

B2B Nedir?

E-ticaret kapsam olarak 2 farklı pazara ayrılır. Bunları B2B (Business to business-Firmadan firmaya e-ticaret) ve B2C (Business to customer- Firmadan müşteriye yönelik e-ticaret) pazarları olarak belirtebiliriz. Genel anlamda e-ticaret, tanınma açısından B2C pazarı olarak daha çok bilinmektedir. Bunda temel etken, son kullanıcıya yani müşteriye yönelik olmasındadır. Bu nedenle daha çok insanı ilgilendirebilecek bir pazar alanıdır. Oysa B2B pazarı daha dar bir kesime seslenmesine rağmen, hem iş yapan firmalar arası işlem yükü hem de özel işlerlik açısından B2C´ ye göre daha etkin, kapsamlı ve teknik bir yapıya sahiptir.

 

Yapılan araştırmalar 2004 yılı için Türkiye´deki e-ticaret pazarının 4 milyar dolara ulaşacağı ve bunun %62´sini (Yaklaşık 2.5 milyar dolar) B2B pazarının, kalan 1.5 milyar dolarlık kısmını ise B2C pazarının karşılayacağı gösterilmektedir. Bu rakamlar da açıkça gösteriyor ki, e-ticarette asıl yük ve iş hacmi B2B yani tedarik pazarında yoğunlaşıyor. Ülkemizde e-ticaretin gün geçtikçe ilerlemesi bu hacmi çok daha yükseklere taşıyacaktır.

 

B2B E-ticaretin Sağladığı Avantajları

  • Herhangi bir aracıya gerek kalmadan bilgiye ve ürüne ulaşma şansı doğar.
  • Müşteri taleplerinden daha çabuk haber alma ve değerlendirme olanağı sağlanır.
  • Tedarikçi seçiminde daha geniş seçenekler ve tercihler elde etme avantajı sağlanır.
  • Ürünlerin pazara sunumu ve takibinin kolaylaşması imkanı doğar.
  • Bürokratik işlemlerin azalması hatta bazı işlemlerde ortadan kalkması sağlanır.
  • Sadece yerel pazardaki tedarikçileri ya da ürettiğiniz ürünü talep edecek diğer firmaları değil, yurtdışındaki tedarikçi ya da müşterileri kolaylıkla bulma olanağına kavuşma imkanı sağlanır.
  • Stok takibi kolaylaşır ve stok devir hızı artar. Tedarikçiler de stok durumunuza göre kendilerini daha iyi ayarlayıp, is sürecinize göre daha uyumlu hareket ederler.
  • Satınalma maliyetleri azalır.
  • Müşteri memnuniyeti artar.
  • Firma içi verimlilik ve işlerin kontrolü, denetlenmesi konularında etkinlik artar.

Kaynak : guvenliweb.org.tr

add

tag E-Ticaret nedir hakkında bilgi Bankacılık İşlemleri B2C Nedir Sağladığı Avantajlar B2B Nedir bilgisayar bilgisayar güvenliği

Bilgisayar Eğitimi Son Eklenenler

E-Ticaret ve Bankacılık İşlemleri Hakkında Yorum Yazın...

  

E-Ticaret ve Bankacılık İşlemleri Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

E-Ticaret ve Bankacılık İşlemleri